Vijesti 23.03.2023.

OTVORENO PISMO: Grupa profesora traži da se sa istragom o lažnim diplomama ide do kraja

ČITANJE: 3 minute

Vijesti o kupovini diploma, hapšenjima čelnih ljudi privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i BiH te drugim blasfemičnim pojavama neprimjerenim za bilo koji društveni segment, a posebno za visoko obrazovanje, uznemirujuće su i obeshrabrujuće za čitavu javnost u zemlji, pogotovo za odgovorne i časne predstavnike akademske zajednice.

Navedeno je to u otvorenom pismu akademskoj zajednici Republike Srpske i BiH i pozivu na podršku akciji „Klaster“ koje je potpisalo nekoliko profesora univerziteta u Banjaluci.

– Mnogo toga o čemu se u prethodne dvije decenije sa pola glasa govorilo, što se pretpostavljalo ili nepouzdano znalo, a odnosi se na neakademsko ponašanje na pojedinim visokoškolskim ustanovama, pokazalo se, nažalost, kao tačno, čak je nadmašilo najcrnje slutnje i najciničnije komentare. Uvjereni smo da je započeta istraga važna ne samo za visokoškolske institucije u BiH, već i za čitavo naše društvo – istaknuto je u pismu.

Dodato je da su odgovorni pripadnici akademske zajednice profesionalno i egzistencijalno zainteresovani da se započeti posao nadležnog Tužilaštva sprovede do kraja, da se razotkriju sve nečasne radnje koje podrivaju ugled najvišeg nivoa obrazovanja, a samim tim i našeg društva.

– Ako je – a prema dosadašnjim informacijama vidimo da jeste – korupcija zahvatila visoko obrazovanje, svjedočeći o moralnom potonuću čitavog društva, očekujemo da se u primjerenom roku otkriju i objelodane rezultati započetih istraga, jer prema onome što smo od nadležnih organa saznali, razarajuće djeluju na temeljne vrijednosti koje visokoškolski nivo obrazovanja uspostavlja i čuva. Najopasnije bi bilo – i stoga upozoravamo na tu moguću opasnost – da se, iz nekih razloga, ova ozbiljna afera zataška. I javnost i akademska zajednica ostali bi u uvjerenju da postojeće deformacije obesmišljavaju obrazovni sistem i da ne postoji volja da se one otklone, a već učinjena ogromna šteta povećala bi se do takvih razmjera da bi bila dovedena u pitanje samoopstojnost čitavog društva – stoji u pismu.

Takođe, ocjenjuju potpisnici, većina pripadnika akademske zajednice očekuje cjelovitu, odgovornu i profesionalnu istragu i odgovarajuće sankcije za sve one koji su učestvovali u kupoprodajnom procesu diploma te od započetih istražnih procesa očekuje odgovore na sljedeća pitanja:

– Kako i na koji način su privatne visokoškolske ustanove, obuhvaćene istragom, osnivane i prema kojim kriterijumima (ako je dovedena u pitanje validnost tih kriterijuma prema važećim zakonima i propisima

– hitno ih treba mijenjati!)?

– Kako će biti sanirana šteta nanesena neznanjem legalizovanim stečenim diplomama?

– Koliko je profesora sa sumnjivim doktoratima zaposleno na fakultetima obuhvaćenim istragom?

– Koliko su odgovorni kontrolni organi za nastalo stanje u sferi visokog obrazovanja?

– Uvjereni da će započeta istraga obuhvatiti sva ova pitanja i da će doprinijeti temeljnom preispitivanju našeg sistema visokog obrazovanja, zatim da će među visokoškolskim ustanovama uspostaviti neophodnu vrijednosnu i statusnu hijerarhiju, izražavamo podršku započetim istragama nadležnog Tužilaštva. Kako je ova tema opštedruštvenog značaja, akademska zajednica ne bi trebalo da ima nijednu zadršku u osudi negativnih pojava kojima svjedočimo. Zbog toga pozivamo pripadnike akademske zajednice da podrže ovu inicijativu, koja je usmjerena ka budućem poboljšanju našeg visokog obrazovanja te dobrobiti čitavog društva – navodi se u pismu koje su potpisali profesor dr Branko Blanuša, profesor dr Dražen Brđanin, Branko Dokić, profesor emeritus, profesor dr Petar Kunić, profesor dr Duško Pevulja i profesor dr Đorđe Vuković, prenosi Glas Srpske.

(SB)

Oznake: Akcija Klaster