Politika 15.05.2020.

OTVORENO PISMO: Jelena Trivić pita vrh RS šta su učinili da spriječe blajburšku misu u Sarajevu

ČITANJE: 4 minute

Poslanica PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednica ove stranke Jelena Trivić uputila je danas otvoreno pismo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i, kako je navela, cijeloj reprezentaciji Srpske povodom održavanja sutrašnje mise u Sarajevu za blajburške žrtve, a u kojem ih pita šta su učinili da se to spriječi.

– Danas, kada Republika Austrija zabranjuje isticanje ustaških simbola na njenoj teritoriji u mjestu Blajburgu, a Кatolička crkva u Austriji zabranjuje služenje mise poginulim ustašama u Drugom svjetskom ratu, obilježavanje ovih događaja prebacuje se u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu koje nemaju nikakva ograničenja po tom pitanju navodi se u pismu.

Trivićeva je upitala srpskog člana Predsjedništva BiH, osim što je deklarativno osudio misu koja je najavljena u Sarajevu, šta je konkretno na diplomatskom planu učinio da se spriječi održavanje te mise čime se relativizuje sav zločin koje su ustaše počinile, prvenstveno nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

– Služenje mise zločincima, između ostalih i zloglasnom Juri Francetiću čija je Crna legija sijala smrt, samo otvara prostor za nove podjele i patnje. Sjećanje na zlodjela hrvatskih ustaša je i dalje jako. Velika većina stanovništva Republike Srpske vodi direktno porijeklo od žrtava, ne od zločinaca. Prvi korak podrazumijevao bi i postavljanje pitanja vašem bliskom prijatelju Draganu Čoviću koji je, dok se to moglo, prisustvovao komemoracijama u Blajburgu. Vi ste ga tada javno na Radio televiziji Republike Srpske pravdali riječima: ‘Čović je predstavnik hrvatskog naroda, je li neko očekivao da on ne bude na tim mjestima; i ja budem na mjestima gdje je stradao srpski narod. Smatram da je to u redu praksa, ja ne pratim gdje on ide, šta govori u tom pogledu…To je sasvim logičan refleks jednog predstavnika hrvatskog naroda – navodi se u pismu.

Trivićeva je upitala Dodika kako to da sada osuđuje održavanje mise u Sarajevu, a nije osuđivao Čovićeve odlaske u Blajburg?

– Ili je Vaša osuda došla tek nakon što se oglasio Željko Komšić, pa vi niste mogli ostati nijemi?- stoji u pismu.

Trivićeva ističe da su diplomatske mjere izostale i od predsjednice Republike Srpske. Podsjeća se da je Cvijanovićeva, 26. aprila 2019. godine boravila u diplomatskoj posjeti Papi Franji u Vatikanu, zajedno sa Dodikom.

– Zanima me, gospođo Cvijanović, da li ste barem pokušali da diplomatskim putem preko Vatikana obezbijedite neodržavanje mise. Ovo govorim zbog toga što dok god organi neke države ili državne zajednice kakva je BiH, ne zabrane komemoracije onih koji su počinili zločine, jedini koji ima autoritet nad kardinalom Puljićem je u konačnici Papa – ističe Trivićeva u svom pismu.

U pismu se navodi da s obzirom na veze sa predstavnicima Hrvata u BiH, prije svega sa Draganom Čovićem, te očigledno prijateljske veze sa Vatikanom, zaista zabrinjava činjenica da su najviši predstavnici srpskog naroda samo u jednoj izjavi osudili održavanje mise.

– Vaše predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH nazivate “reprezentacijom Republike Srpske”. Šta je ta reprezentacija konkretno uradila? Ništa! Svi ćute iz ko zna kojih razloga. Predsjedavajući Savjeta ministara gospodin Zoran Tegeltija nije ni riječ rekao, a kamo li napravio neki korak kako bi pokazao da se Srbi nikada neće pomiriti sa tim da se izjednačavaju zločinci i žrtve. Da li iza svega stoji želja da se sačuva koaliciono partnerstvo sa HDZ jer od njihovih glasova zavise i vaše funkcije? Možemo biti politički protivnici, kritikovati jedni druge, ali oko najvažnijih nacionalnih pitanja, kakvo je ovo, moramo imati jednak stav- kaže Trivićeva.

Ona u pismu podsjeća prozvane funkcionere da je njihova obaveza da djeluju u skladu sa svojim nadležnostima, ali i svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima.

– Gospođo Cvijanović, gospodine Dodik, gospodine Tegeltija i svi predstavnici vlasti na svim nivoima, imali ste mnogo mogućnosti da jače dignete glas protiv ove mise, ali očigledno niste htjeli ili niste smjeli, to je pitanje na koje vjerovatno ni vi ne znate odgovor. Osim što se bavite pričama o domaćim izdajnicima, što etiketirate svoje političke protivnike, glumite velike Srbe, pozivam vas da se počnete konačno baviti svojim poslom na funkcijama na koje ste izabrani glasovima iz Republike Srpske, a ne glasovima iz većinskih hrvatskih kantona FBiH – navodi se na kraju pisma.

(Srpskainfo)