Vijesti 27.09.2018.

OTVORENO PISMO UNIJE STUDENATA RS: Univerziteti moraju naći rješenje koje neće ići na štetu “starih studenata”

ČITANJE: 1 minuta

Unija studenata RS traži od rektora oba javna univerziteta u RS da studentima koji studiraju po starom nastavnom planu i programu omoguće izlaske na ispite do kraja decembra 2018. godine, a da bi se prilikom formiranja nove zakonodavne vlasti u RS produžio rok za završetak studija “starim studentima”.

U otvorenom pismu koje je Unija uputila danas, navode i da, kao krovna organizacija studenata RS, zahtijevaju i da univerziteti do 3o. septembra nađu rješenje za situaciju u kojoj su se našli “stari studenti” na ovim univerzitetima, a koje neće ići na njihovu štetu.

Podsjećaju da je 30. septembra u Srpskoj ističe zakonski rok za završetak studija za studente koji studiraju po starom nastavnom planu i programu, odnosno koji su fakultete upisali dok je još bio na snazi Zakon o univerzitetu RS. Takvih studenata je, kažu, ukupno 1.560 na oba javna univerziteta u RS, koji su se sada našli u problemu.

-Prelazak na bolonjski sistem obrazovanja bi, u ovom slučaju, bio prihvatljiv samo pod uslovom da ti isti studenti ne dobiju nijedan novi ispit, jer su oni polagali ispite koje studenti koji studiraju po novom nastavnom planu i programu nisu polagali – navode iz Unije, te dodaju da bi na nekim fakultetima prelazak na studiranje po bolonjskom sistemu obrazovanja značio dodavanje novih obaveznih predmeta ovim studentima, i to čak osam i ili više novih ispita.

(srpskainfo)