Magazin 25.03.2016.

Otvoriti dnevne centre za lica sa autizmom u svakom gradu

ČITANJE: 1 minuta
autizam
Stručni saradnik u Udruženju za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti” Olivera Davidović rekla je da je sve veći broj korisnika ovog udruženja, te da je potrebno u svakom gradu Srpske otvoriti dnevne centre za ova lica kako bi imali gdje da provode kvalitetno vrijeme.

Davidovićeva je prije početka humanitarnog koncerta u Banjaluci, čiji je cilj podizanje svijesti o autizmu, rekla da je ovo udruženje prošle godine otvorilo prvi dnevni centar za odrasla lica sa autizmom, te da sada u njemu ima pet korisnika.

“Podaci pokazuju da je autizam najteži razvojni poremećaj, koji se sve češće javlja, te je vrlo bitno skrenuti ljudima pažnju na njega, kako bismo imali što veću podršku u borbi protiv ove bolesti”, rekla je Davidovićeva Srni.

Ona je dodala da u Udruženju ima oko 30 korisnika mlađeg uzrasta, te da kapaciteti koje udruženje ima nisu dovoljni da zadovolje potrebe lica sa autizmom u Republici Srpskoj.

Navodeći da je Udruženje ove godine dobilo status udruženja od republičkog značaja, Davidovićeva je rekla da je to priznanje rezultat aktivnog rada Udruženja.

U Banjaluci je večeras održan humanitarni koncert, koje je u cilju podizanja svijesti o autizmu organizovalo Udruženje “Djeca svjetlosti”.

Pred brojnom publikom u Kulturnom centru Banski dvor nastupili su Maja Tatić, Marija Šestić, Dalibor Ćup, David Radosavljević, Dječiji hor “Vrapčići”, plesni klub “Gema”, kao i djeca iz ovog udruženja.

(Agencije)