Vijesti 24.05.2019.

OVA RIJEKA ZASLUŽUJE VIŠE PAŽNJE: Održana ekološka radionica “Zaštita Vrbasa”

ČITANJE: 1 minuta

Svijest o zaštiti životne sredine i rijeke Vrbas je na niskom nivou i potrebno je raditi na ekološkoj edukaciji svih generacija, a posebno mladih, jer će oni u budućnosti donositi rješenja za probleme ekologije.

Rečeno je to juče na ekološkoj radionici “Zaštita Vrbasa” koju je organizovao Fakultet za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banjaluka.

Dekan Ekološkog fakulteta Slobodanka Pavlović rekla je da ohrabruje podatak da je od stotinu prijavljenih učesnika radionice, koja je održana u kampu “Vrbas” u Rekavicama kod Banjaluke, bilo 50 banjalučkih srednjoškolaca.

– Osnovni cilj bio je da, pored srednjoškolaca, okupimo i predstavnike institucija, sportskih društava, rafting i kajak klubova, kao i ribolovačka društva, te da zajedno, kroz diskusiju, pokušamo da dođemo do rješenja. Želimo da probudimo svijest kod mladih, ali i kod starijih – kazala je Pavlovićeva.

Učenici Gimnazije, Tehnološke, Elektrotehničke, Ugostiteljske škole i Кatoličke gimnazije rado su se odazvali pozivu jer žele da zajednički dođu do rješenja najvećih ekoloških problema. Učenica prvog razreda Elektrotehničke škole Anđela Vavan smatra da svi zajedno treba da uložimo trud kako bismo sačuvali rijeke.

– Ako nastavimo da rasipamo vodu, ona će za nekoliko godina biti luksuz – kazala je Anđela.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić je rekao da je Vrbas među najljepšim biserima Srpske.

– Ova rijeka zaslužuje više pažnje, a grad ima određene programe kako bi Vrbas zaštitio od zagađenja – istakao je Talić.

(Glas Srpske)

Oznake: Zoran Talić