Vijesti 24.04.2019.

Ova ubistva potresla su Banjaluku i ne zna se koje je brutalnije (FOTO)

ČITANJE: 4 minute

U proteklim godinama Banjaluku je potreslo više likvidacija sa potpisom mafije, koje do danas nisu rasvijetljene, niti su poznati izvršioci, ali ni naručioci ubistava.

Trostruko ubistvo, kada su u pucnjavi kod Banjaluke preksinoć ubijeni banjalučki biznismen Slaviša Krunić, njegov pratilac i napadač, šokiralo je cjelokupnu javnost.

Unaprijed pripremljena likvidacija Krunića

Ubice su sačekale Krunića pred ulazom na porodično imanje u mjestu Jablan kod Trna, a zatim u njegov automobil ispucali više rafala. Izvor iz istrage otkriva da je sačekuša bila sa dvije različite strane. Napadači su čekali auto, u kojem je bio Krunić, a zatim su ispucali nekoliko rafala.

Osim Krunića, u razmjeni vatre ubijeni su radnik njegovog obezbjeđenja Žarko Pavlović iz Pala, kao i napadač Željko Kovačević, koji je policiji od ranije poznat po krivičnim djelima.

– Očigledno je da se radilo o unaprijed pripremljenoj likvidaciji Slaviše Krunića. Tačan broj napadača, kao i vrsta oružja iz kojeg su pucali biće poznata nakon uviđaja – ispričao je izvor Srpskainfo iz istrage.

U likvidaciji Slaviše Krunića ubice su koristile pancirne metke. Izvor iz istrage navodi da su ubice pješke došle do imanja Krunića, a da ih je saučesnik čekao u automobilu u naselju Jablan, nekoliko stotina metara od mjesta zločina. Na mjestu obračuna pronađeno je više desetina čaura.

Osuđivani kriminalci Emilio Baldo i Goran Milanović označeni su kao direktni počinioci ubistava Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića.

Potjernica je raspisana za trećim saučesnikom Benedijem Đukanovićem, dok je četvrti saučesnik Željko Kovačević ubijen u razmjeni vatre. Prema kaznenoj evidenciji Baldo i Milanović poznati su kao osobe koje su osuđivane zbog više teških krivičnih djela.

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) uhapsila je braću Ćulum – Armina i Nermina iz Sanskog Mosta jer se dovode u vezu s ubistvom Krunića. Inače, Armin Ćulum zvani Boki poznat je policijskim agencijama širom Evrope, kao i njegov brat Nermin.

Ubica u Damira Ostojića ispalio rafal

Damir Ostojić je ubijen 5. septembra prošle godine u blizini porodične kuće u Banjaluci. Istragom je utvrđeno da je ubica sačekao Ostojića da uspori autom, a zatim je ispucao rafal.

U napadu je ranjena Ostojićeva supruga Sandra Jošić. Stefan Samardžija (24) iz Pala osumnjičen je da je u noći ubistva dovezao ubicu do kuće Damira Ostojića Šijana, a nakon likvidacije ga odvezao do šume u naselju Gornja Piskavica, gdje ih je čekao još jedan pomagač.

Osim toga, Samardžija se tereti i da je prije ubistva na području Sarajeva ukrao automobil „škoda oktavija“, navodi se u naredbi o istrazi protiv Paljanina, a u koju je Srpskainfo imala uvid.

Tri hica u leđa

Početkom oktobra 2015. u Gundulićevoj ulici u Banjaluci ubijen je Nebojša Čubrilović (33), koji je u osuđivan zbog trgovine drogom.

Ubica ga je sačekao u dvorištu da parkira automobil, a kada je izašao ispred ispalio mu je tri hica u leđa i potom pobjegao u nepoznatom pravcu. Ovaj slučaj do danas nije rasvijetljen.

Sačekuša ispred zgrade

Jasmin Imširović (48), zvani Žabin, iz Banjaluke ubijen je 21. aprila 2013. godine iza ponoći u sačekuši ispred zgrade gdje je živio u naselju Kočićev vijenac. Komšije su oko 2.30 ispred ulaza u zgradu začule povike: “Policija, policija!”, nakon čega su ispaljena dva hica. Imširović je upucan sa dva hica iz pištolja, u srce i u grudi.
Ubica je sačekao Imširovića ispred ulaza u zgradu, a istragom je otkriveno da je imao pomagača koji ga je čekao u automobilu. Ubistvo je nerasvijetljeno.

Paić pogođen u grudi

Ruško Pajić iz Banjaluke ubijen je 21. februara 2010. godine ispred vikendice u Čokorskim poljima kod Banjaluke. Beživotno tijelo Pajića pronađeno je u automobilu “pežo” parkiranom ispred vikendice.

Istragom je utvrđeno da je ubica sačekao Pajića da parkira auto, a zatim u njega ispucao rafal. Beživotno tijelo Pajića, koji je u vrijeme ubistva imao 45 godina, pronašla je njegova sestra gotovo 16 časova nakon ubistva.

Detaljnijim pregledom mjesta zločina pronađene su i čaure kalibra 7,62 milimetra, no oružje kojim je izvršeno mučko ubistvo nije pronađeno. Utvrđeno je i da je ubica ispalio više hitaca, te da je samo jedan pogodio Pajića u grudi.

Ispod Vukelićeve “fijeste” 800 grama TNT-a

Milan Vukelić, inženjer iz Banjaluke, otac četvoro djece, ubijen je u eksploziji autobombe 6. novembra 2007. godine oko 20.20 u banjalučkom naselju Starčevica.

Ubica, ili više njih, postavili su ispod Vukelićeve sive “ford fijeste” 800 grama TNT-a koja je aktivirana daljinskim upravljačem, i to u trenutku kada je automobil prolazio pored samačkog hotela, u blizini sjedišta MUP RS i Osnovne škole “Branko Radičević”.

U trenutku aktiviranja eksplozivne naprave sa Vukelićem su u autu bili Slava Pepinović, konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio pokojnik, te čuvar u ovom kafiću Tomislav Dobrnjac, kome su nakon teških povreda amputirane obje noge.

(Srpskainfo)