OVA VOZILA SU UDOBNA I ZDRAVA BUDUĆNOST SVIH NAS: Banjaluka.net testirala 100 odsto električni automobil ulicama najvećeg grada RS

Elektromobilnost je budućnost saobraćaja u svijetu i ta činjenica neće zaobići ni naše prostore, ma koliko naše stanovništvo bilo skeptično i pokazivalo otpor prema svemu što je novo i uhom neopipljivo, jer je riječ o vrhunskom komforu i udobnosti, modernom dizajnu, uz ogomne uštede novca za pogonsko gorivo i servisiranja, a da pritom iza sebe ne ostavljate tragove koji zagađuju životnu sredinu.

Naime, elektromobilnost je po svim dostupnim pokazateljima, procjenama i informacijama nezaustavljiv proces, koji će u skoroj budućnosti dovesti do masovne upotrebe električnih automobila i u BiH, a da je nešto takvo u najavi govore i informacije da će svi automobilski brendovi na tržište pustiti električne automobile. Iz dana u dan sve je više registrovanih električnih vozila na putevima, primjetno se razvija infrastruktura za njihovo punjenje i, među ostalim, većina automobilskih kompanija već je duboko zakoračila u elektromobilnost nudeći vrlo dobre proizvode.

Dakle, u električnom automobilu odjednom, prilikom kupovine tog auta, dobijate sve te elemente i vaše je samo da uživate u čarobnoj, nečujnoj vožnji, sa neopisivo moćnim ubrzavanjem za nekoliko sekundi. Da je to sve tako, uvjerila se i ekipa saradnika redakcije portala “Banjaluka.net” koja je imala tu čast da ulicama Banjaluke među prvima provoza stopostotni električni automobil koji je izašao iz Volkswagenove kuhinje, a riječ je o “e-Golfu” sedme generacije, koji je, dok smo se vozili banjalučkim alejama, mamio poglede slučajnih prolaznika. Ovu testnu vožnju omogućila nam je firma “EPmobile” iz Banjaluke, koja je lider u elektromoblinosti u Bosni i Hercegovini i prva firma u BiH koja se bavi promocijom elektromobilnosti. Vožnja je realizovana uz podršku Porsche group BiH, koja je partner “EP mobile”-a. Inače, “EP mobile” Banjaluka se bavi distribucijom i ugradnjom punjača za električna vozila, home i park opreme, kartica elektromobilnosti, analizom instalacionih mogućnosti, uslugama održavanja sistema, te upravljanjem i skladištenjem energije i drugim rješenjima.

Vladimir Rudić, direktor firme “EPmobile” Banjaluka, rekao je da je ova firma prava adresa za optimalno uspostavljanje elektromobilnosti, jer će se njihov ekspertski tim u potpunosti pobrinuti za razvoj EP mobile paketa za vaše potrebe.

“Realizaciju elektromobilnosti i pružanje najkvalitetnije moguće usluge garantuje i izbor najboljih svetskih dobavljača opreme. EP mobile predstavlja adekvatnog partnera koji Vam omogućuje lakši pristup svijetu elektromobilnosti. Mi povezujemo najnovije inovativne i visokokvalitetne tehnologije sa Vašim individualnim potrebama, rekao je Rudić u razgovoru dok smo isprobavali “e-Golfa” banjalučkim ulicama i autoputem prema Laktašima. A vožnja je započela sasvim normalno, ušli smo kao u svako auto, vezivanje pojasa, mjenjač izbačen iz brzine, okrećem ključ, kad ono…muk. Nevjerovatno da ne znam upaliti auto, pomislih i vraćam ključ prema sebi da pokušam ponovo. Opet okrećem ključ i opet je muk, ali tada shvatam da ja ustvarim pokrećem električno vozilo, koje se uopšte ne čuje dok radi. Sve ovo što sam ispričao, bukvalno je bilo tako, jer taj automobil se uopšte ne čuje, a kada stisnete papučicu gasa do 100 kilometara na čas ubrzava za svega oko deset sekundi. Udobnost i komfor, uz nečujnu vožnju i minimalnu potrošnju, su nešto što ovaj automobil čini drugačijim od ostalih. Jer, ovaj auto vas bukvalno tjera da pričate dok se vozite, jer apsolutno ne proizvodi nikakav zvuk.

A što se tiče potrošnje, dovoljno je reći da sa jednim punjenjem baterije ovog e-Golfa možete preći oko 300 kilometara do sledećeg punjenja, a vi ćete za to potrošiti oko tek oko 2,9 KM, uz punjenje od oko tri sata na punjačima koje za “EP mobile” dostavlja njemačka firma “Hager”.

Svojim eksterijerom e-Golf nimalo ne odskače od svoje klasične braće. Izgled je gotovo u potpunosti isti, osim detalja u vidu prepoznatljivog LED osvjetljenja kojim će oni koji poznaju ovu tehnologiju odmah znati da je ovaj Golf električni. Jedan detalj očekivano ipak nedostaje na Volkswagen e-Golfu – auspuh. Umjesto njega na zadnjem kraju su danas popularni ukrasi koji ga na neki način zamjenu, a zbog kojih još je teže nekom ko nije upućen u vozila uočiti razliku između običnog i električnog Golfa. Dodatno, priključak za punjenje nalazi se na istom mjestu kao i čep za sipanje goriva kod klasičnih modela. Unutrašnjost je također dobro poznata – identična kao i kod običnog Golfa. Tu su tek poneki detalji, poput natpisa e-Golf, ali digitalnog virtualnog kokpita koji je u potpunosti prilagođen za električni Golf. Na instrument tabli nemamo prikaz klasičnih okretaja motora, stanja goriva ili temperature, nego postotak u kojem motor isporučuje snagu ili vrši rekuperaciju. Električni motor i mjenjački sklop e-Golfa smješteni su naprijed, kao i kod klasičnog Golf modela. Otvaranjem poklopca motora vidjećete potpuno drugačije sklopove i dosta kablova, ali primijetićete da ovaj pogonski sklop zauzima manje prostora od klasičnog motora. Snaga električnog motora iznosi 100 kW, što je u prevodu 136 KS koji su dostupni pri 3.000-12.000 okr/min, a okretni moment od 290 Nm dostupan je u trenutku što je prednost električnih automobila.

Dok motor sa unutrašnjim sagorijevanjem mora napraviti određeni broj okretaja da bi dostigao određenu snagu, električni motor ima pristup punoj pokretačkoj snazi iz stanja mirovanja. U praksi to znači da e-Golf iz mjesta kreće mnogo brže od automobila sa snažnijim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, odnodno može da “škripne” iz mjesta. Kada je riječ o samim performansama, e-Golf ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,6 sekundi, ali do 80 km/h stiže već za 6,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 150 km/h.Ono što je još jedna prednost, a što je većinom omogućila firma “Epmobile” Banjaluka, je da u svakom većem gradu u RS postoje instalirani punjači za ove električne automobile, odnosno čitava mreža električnih punjača. Samo u Banjaluci ih ima oko 15, a instalirani su I u Laktašima, Prnjavoru, Tesliću, Palama, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Bijeljini, Prijedoru, a posljednji u nizu postavljen je u Banji Vrućici. Prednost ovih auta je i što nisu zagađivači životne sredine, nema potrebe za redovnim uobičajenim održavanjem, poput zamjene ulja, filtera i drugog, što je još jedna u nizu prednosti ovog auta.

U prilog oduci za kupovinu električnog automobila ide i činjenica da je na nivou BiH u toku prilagođavanje zakonske regulative u pogledu elektromobilnosti, na osnovu čega će korisnici električnih automopbila imati brojne prednosti, kao što su besplatan parking, povlastice prilikom uvoza, a sve obzirom na ekološku opravdanost vožnje ovog vozila, jer on ne zagađuje životnu sredinu. Pored toga, i neke firme iz javnog sektora u BiH počinju da promovišu elektromobilnost, pa su tako neke od njih već na svoje parkinge postavili punjače za elektromobile. Strateški razvoj infrastrukture i mreža vozila na električni pogon potiče i Europska unija svojim direktivama i ciljevima na koje su se obvezale sve članice.

Svjetskim putevima trenutno prometuje oko pet miliona električnih vozila, što je znatan rast u odnosu na prethodni period, objavila je analitička firma GlobalData. Kina je najveće tržište električnih vozila, a slijede je Evropa i Sjedinjene Američke Države. GlobalData ističe da vlade širom svijeta nastoje pojačati uvođenje električnih vozila nudeći podsticaje i subvencije kako bi se smanjila zavisnost o fosilnim gorivima i povećala energetska efikasnost.

(banjaluka.net)

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI: I Željko Dubravac, predsjednik RO DNS-a Banjaluka, protiv Aćimovića

Predsjednik Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza Banjaluka Željko Dubravac smatra da je prijedlog Predsjedništva ove stranke da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH krajnje neozbiljan i pridružuje se zahtjevima Darka Banjca, Nenada Nešića i Slavka Gligorića da se razmotri ime drugog kandidata, saznaje opcija.net u vrhu banjalučkog odbora

ALTERNATIVA: DNS razmatra mogućnost da umjesto Aćimovića kandiduje Jokića

Dragan Jokić iz Srpca mogao bi biti novi kandidat DNS za ministra u Savjetu ministara BiH, saznaje ATV. Jokić je Crnogorac, i trebao bi biti kandidat umjesto Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, a oko čijeg se imenovanja digla prava bura. Naime, zbog kandidovanja Aćimovića za ministra od devet predsjednika regija u DNS-u, šest

Produžen pritvor osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića

Vrhovni sud Republike Srpske produžio je pritvor Benediju Đukanoviću iz Banjaluke, koji je jedan od osumnjičenih za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, potvrđeno je Srni u ovom sudu. “Rješenjem Vrhovnog suda produžen je pritvor Benediju Đukanoviću za još jedan mjesec i prema ovom rješenju pritvor može trajati do 12.

ANJA LJUBOJEVIĆ (SNSD) O SNIMCIMA SA PLAŽE: Ne stidim se svog tijela, zašto me nisu snimili kako krečim?

Anja Ljubojević, član Gradskog odbora SNSD-a i diplomirani politikolog, našla se ovih dana u središtu medijske pažnje, nakon što je jedan portal, naklonjen PDP-u, objavio seksistički tekst „Mlada SNSD-ovka voli pokazivati tijelo“, garniran privatnim fotografijama sa ljetovanja. Vrlo brzo, sporni tekst je uklonjen sa portala, a Ljubojevićki podrška, čini se, stiže sa svih strana, dobrim

Amelie Lens na narednom Sea Star festivalu!

I dalje se priča o epskom partiju za desetine hiljada techno fanova koje su na prošlom Sea Star festivalu dočekali Nina Kraviz i Sven Väth, a već se sprema novi, još veći rave u laguni Stella Maris 22. i 23. maja iduće godine! Nakon što je pokorila sve najveće svjetske festivalske pozornice i rasprodala gotovo