Magazin 01.03.2016.

Ovaj mladić je zavisan od opasnih putovanja

ČITANJE: 2 minute
166011716656d55b619dfc3481187884_v4 big
Endi Mekinli smatra da je on najhrabriji putnik u Velikoj Britaniji, pošto je za života posjetio Sjevernu Koreju, Siriju, Iran, Irak i Avganistan – destinacije koje mnogi smatraju najopasnijim na planeti.

Ovaj 34-godišnji Škot preživeo je kidnapovanje i bio svjedok obaranja američkog helikoptera na Bliskom istoku.

-Nikad se ne osjećam tako živim kao kada izađem iz aviona u nekoj ratnoj zoni ili despotskoj državi- kaže on.

-To je opasan koktel adrenalina i osjećaja da idem negdje gdje niko drugi nema hrabrosti da ode. Živim za taj osjećaj.

Mekinli je prvi put privukao medijsku pažnju, nakon što je proglašen za “najbolju mušteriju” avioprevoznika Emirates – tetovirao je, naime, njihov logo na ruku, kako bi dobio besplatne pogodnosti.

Nakon što je bio kidnapovan i držan kao talac 10 dana u Nju Delhiju kada je imao samo 20 godina, ništa nije moglo da ga spriječi da iznova traži isti adrenalinski “fiks”.

Čim je Džordž Buš proglasio Iran, Irak i Sjevernu Koreju 2002. “osovinom zla”, ovaj avanturista znao je da mora da posjeti te zemlje.

U Avganistanu je prošao pored stare kuće Osame Bin Ladena i čak snimio pad američkog helikoptera nad Kabulom.

Siriju je obilazio 2010. i tada je uhapšen zbog sumnje da je špijun, zbog čega ga je ispitivala i tamošnja obavještajna služba. Dvije godine kasnije putovao je u Iran, u koji se, kako kaže, teže ulazi, nego u Sjevernu Koreju. Zatim je pješke prošao duž cijele granice sa ratom razorenim Irakom.

Međutim, on kaže da nije za svaku od ovih zemalja reputacija opravdana.

-Mnoge takozvane opasne zemlje zapravo su vrlo prijatne za boravak i u njima je mnogo drugačije, nego što nam predstavljaju zapadni mediji. Oni imaju tako malo posjetilaca, da je svaki turista koji se odvaži da dođe kod njih više nego dobrodošao – objašnjava on.

Endi ne želi da odustane od svog hobija.

-Nakon što sam se navukao na ovakva putovanja, odlučio sam da posjetim 100 država, a već sam blizu postizanja tog cilja- kaže mladić koji je već obišao 91 zemlju.

-Toliko sam uložio u putovanja, da ne želim ničim drugim da se bavim. Očekujem da ću još dugo putovati – zaključio je.