Vijesti 24.06.2016.

“Ovakav ZIBL nikome ne treba, već firma koja će donijeti prihode “

ČITANJE: 2 minute

Zavodu za izgradnju, račun je blokiran mjesec dana, jer su ih radnici, koji su tražili svoje plate, dobili na sudu, pa im stečaj prijeti u narednih mjesec dana.

Gradski odbornici riješenje za to nisu ponudili, ali su izglasali odluku o restrukturiranju preduzeća. Iako i gradonačelnik Slobodan Gavranović priznaje da je stanje u ZIBL katastrofalno, vjeruje da mu ipak ima spasa.

– Njihov kapital je mnogo veći od njihovih obaveza i vrijednost kapaitala je tu u pitanju. I zašto pustiti sad da se to rasparča. Nekima je u interesu da izvuku svoj dio akcija koje su očigledno imali tu jer njih ništa ne interesuje u Zavodu i oni bi najrađe da ode u stečaj. Evo mi ćemo pokušati sve da ne ode u stečaj – rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Ovakav ZIBL nikome ne treba, kaže Gavranović, već firma sa novim ljudima i poslovima koji će im donijeti prihode. Neki odbornici predlažu da u preduzeće uđu i nezavisni stručnjaci i utvrde šta se tamo, zaista, događa.

– Firma u kojoj radim i ja smo predložili da ćemo riješiti pitanje kredita. To bi bilo u paketu. I pitanje kredita i rok od 12 mjeseci da ćemo dovesti Zavod za izgradnju grada u zonu profitabilnosti. To stoji 15 dana – izjavio je odbornik Slobodan Lukić.

U isčekivanju su i radnici ZIBL. Ne žele da preduzeće ode u stečaj. Gradske oce, uprkos svoj brizi, optužuju da im i posljednje poslove izbijaju iz ruku.

– Grad Banjaluka kao većinski vlasnik želi od Zavoda da oduzme i zadnje poslove koje Zavod radi za grad Banjaluku, a to je komunalna naknada. Naša je baza podataka za komunalnu naknadu koju smo mi napravili i po kojoj grad naplaćuje tu naknadu na svoj račun – izjavila je Anđelka Buzadžija, predsjednik sindiaklne organizacije ZIBL.

Mjesec dana bi trebalo da bude dovoljno i gradonačelniku i upravi ZIBL da ponude najbolje rješenje za, nekada referentno preduzeće i njegove radnike.