Region 15.06.2024.

Ovako je izgledalo istorijsko krštenje princeze Marije Karađorđević koje je bilo zatvoreno za javnost

ČITANJE: 1 minuta

Princ-nasljednik Filip i princeza Danica Karađorđević objavili su zvanični video sa krštenja njihove kćerke princeze Marije Karađorđević koje je održano u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog a koje je bilo zatvoreno za javnost.

Princeza Marija je prva princeza rođena u direktnoj nasljednoj liniji kraljevske porodice Karađorđević nakon princeze Jelene (r. 1884), kćerke kralja Petra Prvog i kneginje Zorke.

Princezu Mariju je u dvorskoj kapeli na Kraljevskom dvoru krstio Patrijarh srpski Porfirije u prisustvu većeg broja Episkopa SPC, a krštena je u vodama koje su donijete iz Dunava, Save, Drine, Vardara, Morave, Ibra, Žiče, Prizrenske Bistrice, izvora Svetog Joanikija Devičkog kod manastira Devič i Jadranskog mora.

Princeza Marija je na krštenju nosila haljinicu od čipke koja je pripadala prabaki princa Filipa. Čuvana je u dvorcu “Villamanrique” nadomak Sevilje, koji je pripadao roditeljima princeze Marije da Glorije.

Kršteni kumovi princeze Marije Karađorđević bili su princ Nikolas od Rumunije i njegova supruga princeza Alina-Marija. Reč je o potomcima rumunske kraljevske porodice iz koje potiče kraljica Marija Karađorđević, čukunbaba princeze Marije.