Svijet 18.10.2022.

Ovako sada izgleda razoreni Sjeverni tok 1 (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Dionica od najmanje 50 metara nedostaje na razorenom gasovodu Sjeverni tok 1 u Baltičkom moru.

To piše švedski dnevnik Ekspresen, objavljujući prve fotografije štete i video-snimke sa lica mjesta.

Švedska policija i tužioci sumnjaju da je curenje gasa iz gasovoda Sjeverni tok 1 i 2, koje je otkriveno 26. septembra, izazvano namernim podmorskim eksplozijama, i istražuju taj slučaj kao čin velike sabotaže.

Ekspresenov video-snimak, napravljen uz pomoć malog podvodnog vozila na daljinsko upravljanje, ili podvodnim dronom, pokazuje ulubljenu metalnu cijev i široku rupu na cjevovodu u mutnim vodama na dnu Baltičkog mora, prenosi Rojters.

Na dijelu cjevovoda vide se ravne, oštre ivice, dok su drugi dijelovi deformisani, prema snimku napravljenom na dubini od otprilike 80 metara.

Video-snimak je napravljen u ponedjeljak, navodi Ekprešen. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi da fotografije koje je objavio švedski list prikazuju Sjeverni tok 1.

Švedske bezbjednosne službe saopštile su ovog mjeseca da su zaplijenile materijal na licu mjesta nakon završetka istrage. Nije poznato da li je istraga švedskih vlasti mogla da promijeni izgled mjesta događaja, piše Ekspresen.

Švedska mornarica i policija odbili su da komentarišu, a državna obalska patrola nije odmah bila dostupna za komentar.

Policija Kopenhagena, koja istražuje pukotine na dva cjevovoda, saopštila je danas da su rupe, koje su identifikovane na danskoj strani pomorske granice na Baltičkom moru, izgleda izazvane “snažnim eksplozijama”.

(Agencije)