Magazin 03.01.2019.

OVE GODINE U kulturnom kalendaru Grada planirano 27 manifestacija

ČITANJE: 1 minuta

Za oblast kulture, Grad će ove godine izdvojiti oko 800.000 KM kroz program sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, projekata iz oblasti kulture i kalendara kulturnih manifestacija.

U kalendaru za 2019. godinu, 27 manifestacija će dobiti podršku Grada. U okviru kalendara planiran je poseban novac za manifestaciju „54. Kočićev zbor“, koju će Grad organizovati treću godinu zaredom.

Za projekte u skladu sa novom Strategijom razvoja kulture planirano je 170.000 KM, a predviđen je i novac za Fondaciju „Evropska prestonica kulture – Banjaluka 2024.“ u iznosu od 120.000 KM, dok je za projekte i programe udruženja iz oblasti kulture planirano 27.000 KM.

U skladu sa Strategijom kulture, u februaru će biti raspisan javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

– Ovu praksu započeli smo u 2018. godini i na ovaj način podržali smo 26 projekata iz različitih oblasti, i to: kreativne industrije, umjetničkog stvaralaštva, dokumentarnog filma, dječijeg stvaralaštva, amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te savremenog stvaralaštva. Po prvi put projekte iz oblasti kulture birali su sami umjetnici, odnosno stručna komisija u čijem su radu učestvovali neki od poznatih banjalučkih kulturnih radnika – rekao je v.d. načelnika Neven Stanić.

(Srpskainfo)