Vijesti 03.11.2016.

Ovih 10 ustanova u Banjaluci duguje 20 miliona KM samo za struju

ČITANJE: 2 minute

Samo 10 ustanova i firmi iz Banjaluke za struju duguju više od 20 miliona maraka, a na crnoj listi su Toplana, Fabrika vode i FK Borac.

Univerzitetski Klinički centar RS na vrhu je liste neplatiša, ali pacijenti ipak nemaju razloga za zabrinutost. Prema važećim propisma, struja se ne može isključiti zdravstvenim ustanovama, kao ni vodovodima, željezničkim stanicama, studentskim i đačkim domovima, te vrtićima…

Trenutno, najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, protiv koje „Elektrokrajina“ vodi sudski postupak, za električnu energiju duguje više od 6,2 miliona KM, ali kako saznajemo, očekuje se da će se stvar ipak riješiti nagodbom za plaćanje duga u ratama.

Na sudu su i sa Zemljoradničkom zadrugom „Agropromet“, koja za struju duguje 1,1 milion KM.

Rame uz rame sa UKC RS idu i „Jelšingrad Livar“ sa dugom nešto većim od 4,3 miliona, zatim Toplana sa dugovanjem od 3,18 miliona maraka i FK Borac, koji duguje duguje 2,13 miliona KM. Nova drvna industrija Vrbas je za električnu energiju dužna 1,58 miliona, a gradsko Odeljenje za stambeno-komunalne poslove ima dug od 1,17 miliona KM, i to za struju koju su potrošili semafori i ulična rasvjeta.

Među dužnicima su i Studentski centar „Nikola Tesla“, te „Akvana“, koji duguju 840.000, odnosno 600.000 KM.

– Sa svim ovim dužnicima potpisan je sporazum o otplati duga u ratama – kaže Predrag Klincov, portparol „Elektrokrajine“.

Međutim, dešavalo se da određeni potrošači kasne sa uplatom rate, zbog čega im automatski isključuju struju, kako bi ih „podsjetili“ da sa otplatom duga nema šale. Tako je nedavno „opomenut“ FK Borac.

– Isključili su nam struju, jer smo zakasnili s ratom. Kad smo je uplatili, struja nam je odmah puštena. Razumijemo „Elektrokrajinu“, ljudi samo rade svoj posao – rekao je kratko direktor FK Borac Stojan Malbašić.

U Elektrokrajini pojašnjavaju da su kupci, nakon potpisivanja sporazuma o nagodbi, uglavnom redovne platiše.

– To potvrđuje naplata od oko 90 odsto. Prema potrošačima koji ne izmiruju obaveze po sporazumu aktiviramo postupak prinudne naplate – navodi Klincov.

Dok se sa jednima tuže, a drugi dug vraćaju u ratama, postoje i dužnici sa kojima je Elektrokrajina, zbog neplaćanja obaveza, raskinula sporazum o otplati duga u ratama i isključila im struju. Među njima je i Fabrika vode, koja za struju duguje 860.000 KM.

Kao najveće probleme sa kojima se susreću u naplati dugovanja, u Elektrokrajini izdvajaju dugotrajne sudske postupke po tužbama protiv neplatiša, dugotrajne i neefikasne izvršne postupke nakon dobijenih sudskih sporova, te zakonska ograničenja u primjeni mjera prema određenim grupama potrošača.

FK Borac 25 godina nije plaćao struju

Borac po prvi put u 25 godina plaća dug za struju, priznaje direktor kluba Stojan Malbašić.

Dodaje da je ove godine vansudskom nagodbom postignut sporazum da Borac plaća 2.000 KM mjesečno za otplatu duga od 2,13 miliona KM.

(EuroBlic)