Magazin 26.10.2015.

Ovih 5 stvari vam izvlače novac iz džepa, a niste ni svjesni!

ČITANJE: 2 minute

Ponekad ni ne primjetite, a novac vam “pobjegne” iz džepa. Postoje sitne “cake” u potrošnji koje ljude natjeraju da naprave korak koji je štetan za njihov kućni budžet.

Imate dovoljno novca, ali se rasipate njime. Bacanje novca nije baš najpametniji potez i prije nego li ga date za nešto što vam ne treba dobro razmislite.

Prisjetite se koliko ste radili da biste taj novac zaradili. A potom se zamislite da taj isti posao radite, a da vam nije plaćen. Zato, CNNmoney donosi pet glupih razloga zbog kojih se odlučite na potrošnju, a da toga niste ni svjesni.

1. Kupujete nove stvari samo zato što su nove

Stojite u redu u kojem gomila čeka na najnoviji iPhone. No, zar neće uvijek biti neki novi iPhone? Reklama je ono što vrti svijet u krug. Da proizvođači prestanu proizvoditi nove oblike starih proizvoda, njihovi poslovi bi propali. No, to ne znači da vi morate kupiti baš svaki njihov novitet.

2. Na rasprodajama kupujete stvari koje vam ne trebaju

Crni petak je, Super subota, Dan slobodne prodaje ili koji god već i vi se probijate kroz gomilu kako biste ušli u neku od prodavnica i potrošili svoj novac na nešto što vam možda i ne treba.

Uz to još sebi govorite: “Ma gle koliko štedim!”.

Dakle, razmislite kupujete li samo zato što je rasprodaja, odnosno zato što je jeftinije, ili zato što vam nešto što je na sniženju baš treba. Uštedjeli ste samo u ovom drugom slučaju.

3. Na plaćanje karticama plaćate i kamate

Plaćanje karticama nije besplatno. Za kartice morate platiti godišnju članarinu, a poneki put i kamate na odloženo plaćanje ili kreditiranje. Zato, razmislite ne dajete li više novca tada kada mislite da ste dali “samo karticu”. Uz to, birajte plaćanje bez kamata i drugih davanja.

4. Ne koristite kartice pogodnosti koje vam nude kuće u kojima kupujete

Ne želite koristiti kartice lojalnosti i njihove pogodnosti samo zato što od vas traže neke lične podatke? Osim ako niste u programu zaštite svjedoka, odmah promijenite mišljenje. U svakom slučaju je vrijedno koristiti takve mogućnosti jer pomoću tih kartica zaista možete uštedjeti.

5. Jedete vani češće nego što jedete kod kuće

Ako je vaš ručak dostavljen u plastičnoj kutiji, ako birate večeru s menija… trošte daleko više novca nego što biste trebali. Naravno da se takvim stvarima pribjegava kada ste na putu. No, ako ste kod kuće, jedite kod kuće jer ćete jesti jeftinije. Stoga bolje da kuvate nego da vam dostavljaju i da uz račun još plaćate i napojnice.

(Srbija Danas)