Magazin 01.02.2016.

Ovih 5 znakova govori da nosite pogrešnu obuću

ČITANJE: 2 minute
obuca
Gotovo 90 posto žena nosi preuske cipele. A pogrešne cipele mogu itekako ugroziti stopala i držanje tijela, uzrokovati bol i cijeli dan jednostavno učiniti nepodnošljivim.
Uz žuljeve postoje i drugi znakovi koji vam govore da nosite pogrešne cipele.

1. Nosite isti broj cipela od srednje škole – Tokom vremena, luk stopala (dio stopala s untrašnje strane koji kod osoba sa spuštenim stopalom dodiruje tlo) postepeno pada zbog čega se stopalo širi. Stoga kako starite možete početi nositi jedan ili dva broja veće cipele. Preporučuje se da jednom godišnje izmjerite stopalo.

2. Nožni prsti dodiruju vrh cipela – Između prstiju i vrha cipela treba postojati malo prostora, što znači da biste trebali moći micati prstima. Tokom dana noge nateknu pa cipela koja vam je ujutro dobre veličine uveče vam može postati tijesna. Zato se preporučuje da cipele kupujete kasnije popodne kada su vam stopala najveća.

3. Bole vas mišići s unutrašnje strane stopala – Možda nosite i prevelike cipele, a da je tako znaćete ako vas na kraju dana bole mišići s unutrašnje strane stopala. Prevelike cipele ne pružaju vam dovoljnu potporu pri čemu se mišići na dnu stopala stežu sa svakim korakom kako biste luk stopala zadržali gore. Ovo instinktivno naprezanje sprečava da cipela ne spadne s noge.

4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima – To su znakovi da vam cipela previše trlja stopalo. Može biti da vam je cipela preuska, odnosno pretijesna na određenim dijelovima. Pritisak koji cipela stvara na stopalo može stvoriti zadebljanja na koži ili uticati na zglobove, što može rezultirati bolnim žuljevima, čukljevima i uraslim noktima. U tom slučaju preporučuje se da cipele proširite ili ih zamijenite za komforniji model.

5. Nosite patike ili cipele koje su se previše istrošile – Cipele se najviše troše hodanjem, a cipele koje su se previše istrošile više ne pružaju dobru potporu. Propješačite li dnevno 16 kilometara, cipele biste trebali promeniti svakih 9 do 12 mjeseci.

(Kurir)