Magazin 01.01.2016.

Ovih sedam stvari o ljudskoj kosi vjerojatno niste znali

ČITANJE: 2 minute
kosa
Iznenađuje li vas činjenica da crvenokose imaju najmanje, a plavuše najviše dlaka na glavi? Ili da svaka treća žena boji kosu? Ovo su samo neke od zanimljivosti o vašoj kosi…

Kosa naraste tek od 0,2 do 0,4 milimetara na dan ili oko jedan centimetar mjesečno. No, čini se kako je jednom vijetnamcu rasla puno brže. Ili se on dugo nije šišao?!

Naime, Tran Van Hay je čovjek s najdužom kosom na svijetu. Iako nikada nije uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, smatra se čovjekom sa najdužom kosom. Nije se šišao 50 godina. Umro je u svojoj 79. godini života i tada mu je izmjerena kosa duga 6,8 metara i teška 10,5 kilograma.

No, osim toga, ljudska kosa krije još puno tajni za koje vjerojatno niste čuli.

Crvenokose imaju manje kose

Dok plavuše u prosjeku imaju oko 150.000 dlaka, prosječna crvenokosa ima ih samo 90.000. Žene sa smeđom ili crnom kosom u prosjeku imaju oko 110.000 ili 100.000 dlaka

Kosa umire mlada

Jedna dlaka može živjeti od dvije do pet godina. Zatim prestaje rasti i ostaje na glavi nekoliko mjeseci. Na kraju ispadne i stvara mjesto za novu.

Plava kosa se prodaje

Anketa je otkrila da plave blagajnice u Engleskoj imaju 20 posto veću prodaju od njihovih kolegica drugih boja kose.

I muškarci boje svoju kosu!

Danas jedan od deset muškaraca također poseže za tretmanima za bojenje kose. Ali, samo 3% muškaraca stavlja pramenove na kosu.

Prvi proizvod za kosu bio je šampon

Ne, nije bio ni lak za kosu. 94% žena smatra šampon daleko najvažnijim proizvodom za njegu kose. Iako, 60 posto svih žena povremeno koristi lak za kosu, a 24 posto koristi ga svakodnevno.

Dobre frizure su skupe

Nijemci prosječno plaćaju 22 eura za frizuru. Frizeri u New Yorku zarađuju mnogo više. U nekim frizerskim salonima šišanje košta koliko i kratak put u Pariz zrakoplovom.

Dlake slavnih skupo se prodaju…

Obožavatelj iz Hong Konga kupio je jednu dlaku Johna Lennona. Platio je čak 3.460 evra za tu jednu dlaku.

(24 sata.hr)