Region 01.03.2023.

Ovo bi mogla biti “nagrada” za Srbiju ako Vučić potpiše sporazum o Kosovu

ČITANJE: 3 minute

Beograd i Priština načelno su se saglasili da prihvataju evropski plan za Kosovo, ali još uvijek nije potpisan sporazum. Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje se da će se “nešto” potpisati do 24. marta. Time bi se sprečio Zapad da upotrebi “štap”, odnosno kaznu ukoliko dve strane ne budu konstruktivne.

Budući je Srbija prihvatila prijedlog zapadnih partnera, Beograd sada potencijalno očekuje „šargarepu“ odnosno nagradu. To mogu biti investicije poput Mercedesa ili ubrzanje na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti sastali su se u ponedjeljak u Briselu, a zaključak je jasan – obje strane su prihvatile evropski predlog. Prema riječima Kurtija, on je želeo da potpiše sporazum, dok Srbija nije, što je potvrdio i predstavnik Srbije. Kako Vučić tvrdi, „nešto“ će morati da se potpiše do 24. marta, a zapadni partneri su pohvalili proces dijaloga i pozvali na dodatno ubrzanje kako bi se u potpunosti normalizovao odnos.

Za javnost i analitičare ovo je samo nastavak „kuvanja žabe“, što će prije ili kasnije rezultirati sporazumom dve strane. Ukoliko se to desi, Beograd očekuje nagradu koja je bila neka vrsta „nadoknade“ za gutanje žabe.

Dolazak Mercedesa i investicija vredna 2,7 milijardi evra

Prema saznanjima portala Nova.rs, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je početkom decembra sastanak u Briselu sa predstavnicima Mercedesa, kompanije Rio Tinto i Evropske banke za obnovu i razvoj, a povod je bio velika investicija koja, kako se navodi, bi trebalo da stigne u Srbiju.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao ovaj portal, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vrijedan je oko 2,7 milijardi evra.

Prema riječima izvora portala Nova.rs, na sastanku u decembru je dogovoreno da ugovor bude potpisan krajem februara, te da će javnost sve informacije o investiciji dobiti u martu. Kako se navodi, Srbija bi trebalo da dobije fabriku električnih automobila, a ova investicija bi trebalo da bude jedna od tzv. „šargarepi“ za Srbiju ukoliko prihvati francusko-njemački predlog za Kosovo i uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom (EU).

Da li je realno očekivati još „mercedesa“ i novih „šargarepi“?

Dragan Popović iz Centra za praktične politike ističe za Novu da „nagrada“ za Vučičevo prihvatanja sporazuma može biti višestruka – dolazak stranih investitora, otvoreniji put ka članstvu ka EU i niz drugih stvari. Ipak, Popović smatra da ne treba očekivati „predugačku šargarepu Zapada“.

Sagovornik Nove smatra da je Vučić deo šargarepe već pojeo tokom 10 godina, jer je Kosova odavno trebalo da bude sklonjeno sa agende. Zbog toga nije realno očekivati previše ustupaka od strane Zapada, ali to što će se dobiti svakako mogu biti investicije i brži put ka EU.

„Dosta je teško u ovom trenutku utvrditi šta će biti šargarepa. Videli smo da se u medijima navodi da će Mercedes doći, ali ne bih smeo da kažem da će to biti sve. To će biti potencijalno deo paketa od strane Zapada. Sa druge strane, treba imati u vidu da je on dosta šargarepe već dobio u prošlosti. Puštali su ga 10 godina da odugovlači, što je na neki način već nagrada. Trošio je kredit i sada smo ovde gde jesmo“, kaže Popović za Novu.

Komentarišući šta bi sve mogle da budu „šargarepe“, odnosno nagrade ukoliko se potpiše sporazum, Popović ističe da to mogu biti investicije poput pomenutog Mercedesa ili ubrzaniji evropski put.

„Do sada je Francuska bila ključna zemlja koja je usporavala ulazak Zapadnog Balkana u EU. Budući da je ovo francusko-nemački predlog, kasnjie preimenovan u evropski, upravo ova zemlja može da otvori put Srbije u EU. Ako Makron promeni politiku, može da dođe do ubrzanja evropskog puta. Naravno, od srpske strane zavisi koliko će biti dinamično“, podvlači Popović.

(A. S.)