Magazin 19.10.2015.

Ovo je ček na 7.200.000 dolara kojim su SAD kupile Aljasku od Rusije!

ČITANJE: 1 minuta
aljaska-cek2
Ovim čekom su SAD, 18. oktobra 1867. godine, kupile milion i po kvadratnih kilometara potpune divljine od carske Rusije. A onda je otkriveno da Aljaska leži na ogromnom nalazištu nafte…

Aljaska je je poluostrvo na jeverozapadu Severne Amerike i 49. država SAD.

Površina joj je oko 1,5 milijona kvadratnih kilometara, a na tom prostoru živi oko 655.000. Hladna subpolarna klima uzrok je sirovim uslovima života. Važnost Aljaske uslovljena je strateškim položajem i velikim rudnim (posebno zlato i srebro) i šumskim bogatstvom, kao i ribolovom.

18. oktobra 1867. u jednoj vojnoj bazi na istoku Aljaske, spuštena je zastava Carske Rusije, a na jarbol je podignuta zastava SAD, čime je označen prelazak Aljaske u vlasništvo SAD.

Naime, SAD su kupile milion i po kvadratnih kilometara potpune divljine po cijeni od 4 centa po kvadratnom metru, što se kasnije ispostavilo kao jedna od najpametnijih transakcija u istoriji.

aljaska-cek

Tadašnji državni sekretar Vilijam Sojard obavio je pregovore o kupovini zemlje, za koju su mnogi smatrali da je zemlja snega i leda, pa su dogovor o transakciji zvali “Sojardova ludost”.

Međutim, mudrost iskazana ulaganjem u sneg i led potvrđena je kada su na Aljasci otkrivene velike zalihe nalazišta nafte, zemnog gasai ruda. Aljaska je postala 49. država SAD 1959. godine, a tamošnji stanovnici i danas slave 18. oktobar kao dan Aljaske.

(Informer.rs)