Vijesti 19.11.2015.

Ovo je droga ISIL-a: Evo čime se teroristi dopinguju prije napada!

ČITANJE: 2 minute
isil-terorizam
Francuska policija koja i dalje traga za dvojicom nestalih terorista, u istrazi je otkrila da je glavni osumnjičeni Salah Abdeslam nekoliko dana prije samog napada iznajmio dvije sobe u hotelu u mjestašcu Alftortvil u blizini Pariza, koji nema sigurnosne kamere, a račun je platio ličnom kreditnom karticom.

On je zatražio dvije sobe u kojima može da boravi više ljudi.

Istraga uz pomoć analize DNK potvrdila da se Abdeslam nalazio u ovom hotelu, a u iznajmljenim sobama su pronađeni i ostaci pice i čokolade, ali i špricevi i igle, zbog čega policija pretpostavlja da su ih koristili za drogiranje, jer se smatra da su pred sam teroristički napad teroristi uzeli heroin ili kokain.

Ista droga koja je pronađena u organizmu džihadista koji su izvršili teroristički napad na plaži u Tunisu, pronađena je i kod onih u Parizu, zbog čega se sumnja da je ta droga veoma popularna kod boraca Islamske države.

Droga koja je pronađena u njihovim organizmima je captagon, odnosno fenetilin koji pripada amfetaminu (ekstazi, MDMA). Najviše se koristi u svijetu biciklizma, a 1960. godine je od strane naučnika dokazano da captagon u umjerenim dozama poboljšava koncentraciju i propisan je za liječenje narkolepsije (bolest spavanja) i hiperativnosti. Inače, ova supstanca se na listi lijekova nalazi još od 1986. godine.

Prema biohemičaru Žan Pol Tasinu, amfetamin na osobu djeluje tako što mu pruža osjećaj svemogućnosti, zbog čega se osoba pod njegovim dejstvom osjeća kao da je “kralj svijeta”. Osim toga, ljudi zbog toga veoma često postaju nasilni, ali i osjećaju težak zamor, psihozu, i skloni su brzom mijenjanju ponašanja, odnosno u sekundi od jake euforije dođu u stanje teške depresije.

Captagon je prvobitno počeo da se proizvodi u Libanu, ali se 2011. godine preselio u Siriju, najvećim dijelom u redove džihadista. Košta od pet do 20 dolara po tableti, ali se u njihovim redovima najčešće razmjenjuje s oružjem.

(Telegraf.rs / 7sur7.be)