Vijesti 29.01.2016.

Ovo je Grčka u EU koju mediji skrivaju: Gladan narod se otima za hranu, haos na ulicama!

ČITANJE: 3 minute
grcka
Penzioneri u Atini grabili su voće, povrće i hljeb koje su im bacali bijesni poljoprivrednici… Seljaci štrajkuju, jer su im povećani nameti na mjesečna primanja kako najstarijima ne bi bile smanjene penzije.

Farmeri, koji protestuju već nedjelju dana, na takav potez su se odlučili jer su im vlasti duplirale namete na dohodak da najstarijim građanima više ne bi smanjivale penzije.

Opšta blokada

Poljoprivrednici su sa više od 3.000 vozila juče privremeno blokirali autoputeve i najvažnije saobraćajnice po celoj zemlji.

U Atini se, međutim, napravio najveći haos jer su stotine penzionera došle po besplatne namirnice.

Farmeri su im bacali hleb, krompir i drugo povrće, kao i voće, a stari su se otimali ko će dograbiti više.

– Ovo je samo početak. Ako vlada ne pristane da nam ukine nove namete, cijela zemlja će biti blokirana. Preprečićemo autoputeve, magistrale, trajekte i granične prelaze na 24 sata. Situacija je neizdrživa, ništa nam drugo ne preostaje – rekao je poljoprivrednik iz okoline Soluna Atanasios Bitros, koji je juče došao na protest u Atinu.

Pojedini seljaci poredili su nove mjere vlade sa džihadistima Islamske države (ISIS). Na protest su došli na džipu poput onih koje voze islamisti i naredili navodnim zarobljenicima da kleknu.
Trojica navodnih dželata ISIS sa maskama članova vlade, među kojima i premijera Aleksisa Ciprasa, imala su lažne kalašnjikove i noževe. Zatim su navodno prerezali glave taocima.

Farmeri kažu da je ta predstava imala za cilj da pokaže da je država njihov dželat.

– Oni nas ubijaju sa reformama, već nemamo od čega da živimo zbog krize, a samo nam fali da većinu prihoda dajemo na doprinose. Nama ne trebaju džihadisti kad imamo reforme – rekao je ratar Giorgos Makripidis.

Ljevičarska vlada Aleksisa Ciprasa, koja je došla na vlast uz obećanje da će odbaciti mjere štednje, da bi napunila budžet bila je prinuđena da poljoprivrednicima dvostruko poveća izdatke za poreze, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Time je izbjegla da ponovo smanji penzionerima mjesečna primanja, koja su od 2010. čak 11 puta kresana.

Štrajkuju i radnici

Međutim, Grčka je ipak morala da usvoji reformu penzionog sistema. Sada su uslovi za odlazak u penziju mnogo rigorozniji nego ranije, a primanja mnogo manja.
Zbog toga su prethodnih dana protestovali činovnici u javnom sektoru, advokati, ljekari, policija, inženjeri i ribari.

Zaposleni u bolnicama sukobili su se sa policijom ispred ministarstva finansija, a hiljade radnika marširalo je ispred zgrade parlamenta.

Inače, radnički protesti u Grčkoj često se organizuju od 2010, kad je Atina, da ne bi bankrotirala, pristala na rigorozne mjere štednje u zamjenu za 240 milijardi evra.

Iako su se Grci na referendumu prošle godine izjasnili protiv stezanja kaiša, Cipras je morao da pristane na dodatne rigorozne mjere da bi od EU, MMF i ECB dobio dodatnih 180 milijardi evra i zemlju spasao od bankrota.

(Informer)