Politika 23.10.2022.

Ovo je lista političara koji nisu direktno izabrani u Parlament BiH, nada im ostaje Dom naroda

ČITANJE: 3 minute

Kako će u Parlamentu BiH ponovo biti mnogo zastupnika koja smo navikli viđati i prethodnih godina, neka poznata imena više neće imati priliku sjediti u dobro poznatim skupštinskim stolicama. Neka od imena nisu zadobila povjerenje građana, drugi su političku sreću okušali na drugim nivoima vlasti dok se neki nisu ni našli na kandidatskim listama svojih stranaka, piše Klix.ba

Prvo ime koje više nećemo imati prilike vidjeti u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je Nermin Nikšić. Predsjednik SDP-a je doživio krah na izborima, ali se nadao kompenzacijskom mandatu. No, dobar rezultat Albina Muslića je osigurao direktan mandat SDP-u, tako da je Nikšić ostao bez nove četiri godine u državnoj skupštini.

Nekadašnji član SDP-a Enver Bijedić se kandidovao ovaj put za Parlament FBiH ispred SDU, ali je osvojio skromnih 1.356 glasova te neće imati priliku sjediti u klupama federalnog parlamenta.

U SDA je također došlo do promjena, pa tako u Parlamentu BiH se više neće nalaziti dugogodišnji zastupnik i stranački sekretar Halid Genjac koji nije bio kandidat na ovim izborima. Novi mandat nije osvojila ni Alma Čolo i ovo se može smatrati jednim od većih iznenađenja na izborima. Almu Čolo je unatoč slabijoj poziciji na listi prestigao Amor Mašović. Također ni Bisera Turković (SDA) nije dobila dovoljan broj glasova za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

U Parlamentu BiH se neće naći ni HDZ-ovci Borjana Krišto i Bariša Čolak. Krišto je na ovim izborima bila kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, no tu bitku je izgubila od Željka Komšića. Bariša Čolak se nije pojavio na listama HDZ-a ni za jedan nivo vlasti.

Izuzetno loš izborni rezultat SBB-a nije popravila ni aktualna federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. 1.243 glasa nisu bila dovoljna za novi mandat u Parlamentu BiH.

U Parlamentu BiH se više neće naći ni osnivač PDA Mirsad Kukić. Brojne kontroverze i stavljanje na američku listu očito su imale veliki utjecaj na birače pa je tako PDA ostala bez mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Aktuelni ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović je odlučio zamijeniti klupe državnog parlamenta sa onima u Narodnoj skupštini RS-a.

Još jedan ministar, Staša Košarac se neće naći u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ministra vanjske trgovine BiH je zbog “korona derneka” Predsjedništvo SNSD-a “kaznilo” zabranom pojavljivanja na naredna dva izborna ciklusa, no nada mu je Dom naroda. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je još jedno ime koje nećemo vidjeti u novom sazivu Parlamenta BiH. Šarović je bio kandidat opozicije za Predsjedništvo BiH, no tu je poražen od SNSD-ove kandidatkinjine Željke Cvijanović.

Pored Šarovića iz redova SDS-a u Parlamentu BiH više neće biti ni nekadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. Pored ovih imena trenutno je bez pozicije još nekoliko “velikih imena”. To su svakako u prvom redu predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji se nije našao niti na jednoj izbornoj listi, te predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Tu je i aktuelni ministar odbrane Sifet Podžić koji nije osvojio dovoljan broj glasova, kao ni ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA). Ipak, ne treba zaboraviti činjenicu da će neka od ovih imena svoje mjesto ipak pronaći u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, odnosno u Domu naroda, ili pak u Savjetu ministara BiH ili u entitetskim vladama, piše Klix.ba.