Region 31.12.2021.

“OVO JE OMIKRON ERA” Profesor Kočović poručio da se četvrti talas neće završiti 15. januara

ČITANJE: 1 minuta

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prati tok epidemije korona virusa, kaže da je u toku omikron era.

Kako broj zaraženih korona virusom raste iz dana u dan, pitali smo profesora šta kažu matematički proračuni, pomjera li se četvrti talas i šta će dalje biti.

– Ovo ne bih definisao kao omikron virus već kao omikron eru. Mi ne znamo koliko je kog soja u opticaju, ali koliko je oboljelo od omikrona ne zna se, ali činjenica je da broj zaraženih već šest dana raste. Četvrti talas se neće završiti 15. januara kako smo predviđali, a kada će se završiti ne znamo. Broj zaraženih raste, ponavljam, već šest dana, a trebalo je da pada. Da bismo izračunali nešto, treba nam broj od 15 dana da bismo bilo šta precizirali. Ono što takođe ne znamo jeste koja je priroda intenziteta rasta. Dao sam paralelnidijagram s početka jula i od pre šest dana kada je ovo krenulo uzbrdo. Vidi se da je u tih šest dana ova situacija intenzivnija nego ljetos, i da je zalet snažniji nego tada. Da li će ovo da se nastavi, to ne znamo, i ostaje nam samo da čekamo”, kaže Kočović, a prenosi Srpskainfo

(A.M.)