Magazin 31.12.2015.

Ovo niste znali o glicerinu: Nezamjenjivo, a jeftino sredstvo za ljepotu i dom

ČITANJE: 3 minute
glicerin
Sređivali ste kupatilo i u svom ormariću pronašli ste bočicu glicerina. Odakle je – više se i ne sjećate, možda ste pravili neku domaću kremu za ruke ili lice pa vam je ostalo… Šta raditi s njim – vjerovatno ni to ne znate.

Nemojte ga baciti!

Možda ćete se iznenaditi, ali primjena glicerina je vrlo široka, i on će vam pomoći u najneočekivanijim situacijama, čak će vam uštediti vrijeme, novac i živce.

Kako možete koristiti glicerin:

1. Uz pomoć glicerina možete očistiti “teške” mrlje

– Mrlje od bobičastog voća možete eliminisati tako što ćete sat vremena držati u glicerinu isflekano mjesto, a poslije ga isprati u slanoj vodi.

– Lako ćete očistiti svježu mrlju od kafe ili čaja ako na umrljani dio odjeće stavite smjesu glicerina i kuhinjske soli (1: 1). Čim mrlja izblijedi, odmah je operite na ubičajen način (ručno ili mašinski).

2. Glicerin protiv prašine

Ako glicerinom ispolirate lakirani drveni namještaj i ogledala, prašina se neće taložiti na njima.

3. Natjeraće vaše podove da sijaju

Ako u kući imate parket ili laminat – obrišite ih s vodom i glicerinom (2-3 kašike glicerina na 5 l vode). Podovi će zasijati!

4. Glicerin za kosu.

Najjednostavniji način: dodajte nekoliko kapi glicerina u šampon kod svakog pranja kose i kosa će postati poslušna, meka i hidratizirana. Glicerin možete dodavati i u maske za kosu. Ova viskozna supstanca obavija dlaku i vlaži je.

5. Glicerin za ruke

U trgovinama možete pronaći kreme za ruke s glicerinom. Izuzetno su korisne, kako za hladne, tako i za vrele dane. Zimi štite ruke od hladnoće, ljeti – ublažavaju iritaciju i svrab kože. Možete jednostavno staviti malo glicerina na problematične i suve dijelove ruku ili napraviti kupku za ruke: nekoliko kapi glicerina staviti u toplu vodu.

6. Glicerin za kožu lica

Glicerin se odavno koristi u kozmetičkoj industriji i uprkos evoluciji različitih komponenata u kozmetici, i dalje je popularan među proizvođačima. Činjenica je da on posjeduje jedinstvenu sposobnost – brzo upija vlagu i dugo je čuva. Ako ga nanesete na lice, koža ga neće apsorbovati, nego će glicerin stvoriti nevidljiv film, koji privlači mikroskopske molekule vode, koji se nalaze u vazduhu, i samim tim hidratizuje kožu.

Ako živite tamo gdje je vlažnost visoka – glicerin je vaš nezamjenjiv pomoćnik. Ako vlažnost nije visoka, glicerin počinje tražiti vodu u dubljim slojevima koži dehidrirajući je. Nemojte koristiti glicerin za njegu kože lica i kose kod niske vlažnosti vazduha.

7. Glicerin za pete

 

Glicerin možete koristiti za njegu grube kože ruku, stopala i ispucale pete. Recept je provjeren i djelotvoran. Nakon desetak dana vidjećete fantastične rezultate! Vaše pete postaće roze boje, nježne i meke, a nokti će dobiti lijep sjaj.

(Uspesnazena.com)