Biznis 18.03.2019.

Ovo su domaći servisi na kojima možete plaćati online

ČITANJE: 5 minuta

Online kupovina sve je popularnija u BIH, što i ne čudi s obzirom na njenu praktičnost. Kupovati možete iz udobnosti svog doma ili bilo gdje drugo da se nalazite i na taj način štedjeti dragocjeno vrijeme i izbjeći gužve koje u prodavnicama često znaju biti zamorne.

Još jedna prednost online kupovine je da u isto vrijeme online možete dodatno istražiti informacije o proizvodu koji kupujete, tako da nema zabune ni pogrešnih izbora. U nastavku vam predstavljamo nekoliko domaćih online servisa gdje uz pomoć platne kartice, u bilo koje doba dana i noći i gdje god da se nalazite možete obaviti kupovinu.

1. BL-bike

BL-Bike sistem iznajmljivanja javnih bicikala, odnedavno je dostupan u Banjoj Luci. Na usluzi građanima od aprila do novembra je 30 bicikala postavljenih na terminalima na nekoliko lokacija u gradu. Cijena iznajmljivanja bez pretplate je 2 marke po satu, s tim što je prvih pola sata besplatno, a za one sa mjesečnom (5,00KM) ili godišnjom pretplatom (20,00KM) cijena servisa je 1,50KM po satu, sa takođe 30 besplatnih minuta svakog dana.

BL bike

Registraciju računa možete izvršiti preko nextbike aplikacije na Google Playstore za Android uređaje, App store za iOS uređaje ili ili putem web stranice NextBike. Za aktivaciju računa vam je potrebna važeća kreditna ili debitna kartica MasterCard ili Visa.

Nakon registracije korisniku će biti omogućeno da iznajmi bicikl tako što će izvršiti svoju identifikaciju i unijeti broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, poslije čega sistem automatski otključava bicikl, a po završetku vožnje korisnik vraća bicikl na jedan od terminala i sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja.

Osim u Banjoj Luci, svaki registrovani BL-Bike korisnik ovaj servis može koristiti u 150 gradova širom svijeta.

2. eKupi shop

Ekupi je najveća i najpopularnija internet prodavnica u regionu, sa domenima za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju i Makedoniju. U ponudi ove internet prodavnice nalazi se više hiljada artikala: tableti, računari, mobilni telefoni, bijela tehnika, elektronika, foto i video uređaji, oprema za gejming, auto gume i oprema za automobil, bicikli, sportska oprema, gadgeti, suplementi, dječija oprema i igračke, parfemi, modni dodaci, proizvodi za ljepotu i njegu, vrtni i kućni alati, knjige, muzički instrumenti i još mnogo toga.

ekupi online prodavnica

Sa cijenama nešto nižim od redovnih, kupcima su dostupne česte promocije i akcije, te katalozi sa posebnim popust kodovima uz pomoć kojih ostvarujete popust na kupovinu.

Naručivanje je jednostavno, dodajete proizvode u korpu, a zatim prelazite na plaćanje koje možete izvršiti jednostavno platnom karticom, a možete odabrati i mogućnost virmanskog plaćanja ili plaćanja pouzećem. Na svu robu dobijate garantni list dobavljača, a kada je u pitanju isporuka, naručena roba se dostavlja na vašu adresu u roku od dva radna dana. U slučaju da niste zadovoljni kupljenim, proizvod možete zamijeniti novi ili tražiti povrat novca.

3. m:tel dopuna

Kada vam je potrebna brza online dopuna računa, pravo rješenje je novi m:tel servis za elektronsko dopunjavanje računa. U samo dva laka koraka račun možete dopuniti direktno na m:tel web sajtu i to uz pomoć VISA, MasterCard ili Maestro platne kartice bilo koje banke.

mtel online dopuna racuna

Servis je dostupan u svako doba dana i noći, gdje god da se nalazite, a sve što je potrebno je da posjetite stranicu za m:tel elektronsko dopunjavanje računa i u ponuđena tri polja upišete podatke: broj telefona koji dopunjavate, vašu email adresu na koju želite da vam stigne potvrda i iznos koji dopunjavate.

Klikom na dugme “Plati karticom” otvoriće se novi prozor u kom popunjavate podatke platne kartice kojom plaćate. Potvrdom transakcije proces je završen i na vaš račun stiže uplaćeni iznos – brzo, lako i jednostavno.

4. Didakta shop

Računari i komponente, laptopi, oprema za gaming, audio i video oprema, printeri, skeneri, bijela tehnika, samo su djelić ponude Didakta internet prodavnice koja već nekoliko godina posluje u BIH.

didakta shop

Plaćanje se vrši putem PikPay servisa koji prihvata sve MasterCard, VISA i Maestro platne kartice, a isporuka u saradnji sa kurirskim službama, a troškovi dostave na kućnu adresu za područje cijele BIH koštaju 10,00 KM i obračunavaju se prilikom plaćanja robe.

Reklamacije na kupljene proizvode se uvažavaju, po principu da neispravan ili oštećen uređaj možete zamijeniti za novi ili tražiti povrat novca, pod uslovom da je garantni list ispravno popunjen i ovjeren. Uz svaku kupljenu robu dobijate i fiskalni račun.

U Didakta šopu postoji mogućnost i da izaberete željeni proizvod, a zatim ga nekome pošaljete kao poklon.

5. Hitponuda.ba

U pitanju je internet trgovina koja na jednom mjestu omogućava jednostavnu kupovinu elektronskih uređaja, foto/video opreme, računara, telefona, bijele tehnike, dječije opreme, sanitarija, ljetnog i fitnes programa i to iz udobnosti svog doma.

hitponuda online shop

Kupljenu robu možete platiti MasterCard, VISA ili Maestro karticom bilo koje banke, pouzećem ili na rate Visa Classic karticom UniCredit banke.

Za narudžbe u iznosu manjem od 150 KM cijena dostave na kućnu adresu je 5 KM dok je dostava za narudžbe u vrijednosti većoj od 150 KM besplatna. Proizvodi težine od 20 do 40 kg dostavljaju se po nešto višoj cijeni – 10 KM, odnosno 15 KM za pakete teže od 40 kg.

I u ovoj online prodavnici moguće su reklamacije i povrat robe i novca.