Vijesti 15.12.2015.

Ovo su ključne tačke poglavlja 35 u vezi sa Kosovom

ČITANJE: 1 minuta
VUCIC BRISEL
Prema pregovaračkoj poziciji Brisela za “kosovsko poglavlje”, a u koju su “Novosti” imale uvid, od Srbije se ne traži priznavanje nezavisnosti KiM, niti potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma na kraju normalizacije odnosa sa Prištinom.

Najveća “zamka” platforme EU za oblast 35, sročene na sedam strana, jeste mogućnost “zamrzavanja” otvaranja novih ili zatvaranja već ispregovaranih poglavlja ukoliko napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova zaostaje za napretkom u drugim oblastima.

* Poglavlje 35 nije zamjena za dijalog Beograda i Prištine, a odnosi se na normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

* Srbija mora da ispuni dogovore koje je postigla sa Prištinom 25. avgusta 2015, kao one iz aprila 2013, a koji se odnose na policiju, pravosuđe i civilnu zaštitu.

* Brisel će dva puta godišnje praviti presjek napretka Srbije u ovom poglavlju.

* Prelazne odredbe (benčmark) ovog poglavlja mogu da se prilagođavaju i ažuriraju u toku pregovora.

* Ako napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom značajno zaostane od napretka u ostalim pregovorima, i ako Srbija ne primjeni postignute sporazume sa Kosovom, EK će na sopstvenu inicijativu ili na zahtjev trećine država članica EU, u skladu sa tačkom 25 pregovaračkog okvira, predložiti da se “zamrzne” otvaranje novih poglavlja.

Izbori

* Srbija će obustaviti podršku i finansiranje srpskih struktura, a opštinska administracija će morati u potpunosti da se uskladi sa kosovskim zakonima.

* Srbija treba da osigura punu primjenu kosovskog pravnog sistema na sjeveru.

ZSO

* Nastavak uspostavljanja ZSO (donošenje statuta) u skladu sa kosovskim zakonima i dogovorima od avgusta ove godine.

* Obezbijediti transparentnost u finansiranju ZSO.

(NN)