Svijet 15.12.2022.

Ovo su koferi puni novca otkriveni u najvećoj korupcijskoj aferi u EU

ČITANJE: 3 minute

Belgijski tužioci rekli su da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava uticati na odluke u Briselu.

Belgijska policija objavila je fotografije novca koji je pronašla u Briselu, zbog čega su uhapšene četiri osobe, među njima i potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, koja je razriješena dužnosti. Belgijska policija saopštila je da je pronašla oko 1,5 miliona eura tokom pretresa nekoliko kuća i kancelarija u oblasti glavnog grada Belgije, prenosi Index.hr.

Kaili, koja je osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji u Evropskom parlamentu, negirala je da je primala novac od Katara, za šta je optužena. “Njen stav je da je nevina, to mogu da vam kažem”, rekao je za grčku televiziju Mihalis Dimitrakopulos, advokat koji zastupa Kaili u Grčkoj.

“Ona nema nikakve veze sa finansiranjem iz Katara, ništa – izričito i nedvosmisleno. To je njen stav”, rekao je Dimitrakopoulos. Dodao je da Kaili “nije preduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu”. Grčka je u ponedjeljak zamrznula Kailinu imovinu u zemlji.

Mjesecima su sumnjali da Katar želi uticati na odluke u Briselu

Evropski parlament je ove sedmice trebao glasati o prijedlogu za produženje bezviznog režima u Evropsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador, ali su poslanici u ponedjeljak odlučili da odgode glasanje i vrate prijedlog nadležnom parlamentarnom odboru.

Kailiovoj je zbog istrage već bila oduzeta sva ovlaštenja u Parlamenta Evrope, a grčka socijalistička partija PASOK i klub socijalista u EP izbacili su grčku eurozastupnicu iz svojih redova.

Belgijski tužioci rekli su da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava uticati na odluke u Briselu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da je riječ o zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva Kataru. Katarski zvaničnici negirali su optužbe o mogućim prekršajima.

“Ovo je izuzetno ozbiljno i zabrinjavajuće”

Ništa neće biti “meteno pod tepih”, rekla je u ponedjeljak predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, nakon što su belgijske vlasti uhapsile i optužile potpredsjednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili za korupciju.

“Niko neće proći nekažnjeno”, rekao je Metsola otvarajući plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta u Strazburu i ustvrdio da je ta afera, zajedno sa Evropskim parlamentom, “također dovela na udar evropsku demokratiju”. “Ovi zlonamjerni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su instrumentalizirali nevladine organizacije, sindikate, pojedince, pomoćnike i članove Evropskog parlamenta u nastojanju da potčine naše procese, ali su njihovi zlonamjerni planovi propali”, rekao je čelnik parlament.

Sumnje u korupciju u Evropskom parlamentu su “veoma ozbiljne”, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Ove optužbe su krajnje zabrinjavajuće, izuzetno ozbiljne. To je pitanje povjerenja ljudi u naše institucije”, rekla je ona, podsjetivši da je predložila stvaranje “nezavisnog tijela” za etička pitanja u institucijama EU.

Index navodi da belgijska istraga o navodnoj korupciji u Evropskom parlamentu je “veoma zabrinjavajuća”, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nakon racija i hapšenja povezanih s navodnim novcem i poklonima iz Katara.

“Ova vijest je bez sumnje veoma zabrinjavajuća. Suočavamo se s nekim događajima, nekim činjenicama koje me, kao bivšeg predsjednika Parlamenta Evrope, svakako zabrinjavaju”, rekao je Borrell novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU.

E.M.