Magazin 25.10.2015.

(FOTO) Ovo su najljepši manji gradovi Španije

ČITANJE: 2 minute
Spanija
Španiju ne čine samo Barselona i Madrid, već i mnogi drugi poznati i manje poznati gradovi – uticaji raznih naroda kroz istoriju stvorili su nezamislive razlike i ljepote na Pirinejskom poluostrvu.

Besalu, Katalonija

Jedan od najljepših gradova Španije imao je izuzetan značaj u srednjem vijeku. Danas istorijske zgrade svjedoče o predivnoj katalonskoj srednjovijekovnoj arhitekturi i privlače mnogobrojne goste. Vjerovatno najpoznatiji spomenici su crkva Sant Pere (11. vek) i most (12. vek) preko rijeke Fluvije.

Besalu

Kudiljero, Asturija

Maleno, ali pitoreskno selo na sjevernoj obali Španije navodno su osnovali ni manje ni više nego Vikinzi! Istorijske uske ulice vode do mnogih čistina s kojih “puca” pogled na Atlantski okean, a o istoriji svjedoče mnoge zgrade, poput crkve iz 16. vijeka i svetionika.

Kudiljero

Kordoba, Andaluzija

Smještena na jugu zemlje i prebogata istorijom. A kako i ne bi bila kad su je osnovali Rimljani u 2. vijeku prije nove ere? Grad je kroz istoriju prošao kroz brojne turbulencije, jer su ga kasnije zauzeli i Muslimani, pa je u Kordobi vidljiv i njihov uticaj. Istorijsko jezgro grada zaštitio je UNESKO.

Kordoba

Ovijedo, Asturija

Grad je nastao u 8. vijeku, a još uvek ima čudesne istorijske crkve, samostane, fontane i druge zgrade. Prestonica Asturije, koja se nalazi na UNESKO-voj listi svjetske baštine, jedna je od najpopularnijih španskih turističkih destinacija.

Ovijedo

Sevilja, Andaluzija

U ovom gradu najvažnija građevina je Alkazar. Reč je o kraljevskoj palati koja je prvenstvo bila maorsko utvrđenje, a unutar nje ćete naći kraljevske vrtove, utvrđenja, katedralu. Naravno, i ovaj grad je pod zaštitom UNESKO-a, a ako vas više oduševljavaju gurmanske čarolije , ovaj grad nudi i nebrojene tapas barove koji nikog neće razočarati…

Sevilja

 

Kasares, Andaluzija

U pitanju je grad u kojem se navodno liječio i Gaj Julije Cezar. Najljepša znamenitost u gradu je dvorac koji su sagradili Mauri u 12. vijeku, a arapski i hrišćanski uticaj vidljiv je na arhitekturi grada. Mnoge turiste oduševiće i bjelina kuća!

Kasares

Granada, Andaluzija

I ovde je najpoznatija znamenitost palata, i to Alhambra, koju su podigli poslednji muslimanski vladari Španije. Danas je ona jedno od top turističkih odredišta u Španiji, što ne čudi ako se u obzir uzme da je Alhambra mali grad u odnosu na prebogat sadržaj koji nudi. Osim Alhambre, bilo bi dobro posjetiti i palatu Heneralife.

Granada

Ronda, Malaga

Istorijski grad sagrađen je na brdu, na 750 metara nadmorske visine. Rijeka Gvadalevin prolazi gradom i dijeli ga na dva dijela, a voda koja vijekovima protiče isklesala je 100 metara dugi kanjon El Taho. Grad su voljele i mnoge poznate ličnosti, tako da su ovdje odmor provodili Orson Vels i Ernest Hemingvej.

Ronda

(B92)