Region 22.10.2022.

Ovo su nova ministarstva i kandidati za ministre: Napravljen prvi korak ka formiranju Vlade Srbije

ČITANJE: 3 minute

Na sjednici Skupštine Srbije usvojen je prijedlog vladajuće većine o izmjenama Zakona o ministarstvima. Odlukom parlamenta, nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava.

Vladajuća koalicija predvođena SNS-om napravila je prvi formalni korak ka formiranju Vlade Srbije. U skupštinsku proceduru po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima, u kojima su pobrojani svi resori od kojih će biti sastavljen treći po redu kabinet Ane Brnabić.

Nova vlada imaće pet novih ministarstava, od kojih je većina nastala razdvajanjem postojećih i stvaranjem novih resora, piše Nova.rs.

To je slučaj s Ministarstvom trgovine, telekomunikacija i turizma. Od tog ministarstva nastaće tri – imaćemo resor unutrašnje i spoljne trgovine, telekomunikacije će biti pripojene informisanju, a biće formiran i resor turizma i omladine, koja će ubuduće biti odvojena od sporta.

Iz Ministarstva prosvjete biće izdvojena i nauka, pa će dobiti Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Potpuno novi resor je Ministarstvo za javna ulaganja, a još se ne zna da li to znači da će biti ukinuta Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, na čijem je čelu godinama Marko Blagojević, nekadašnji direktor Cesida.

Nova vlada imaće ukupno 25 ministarstava, dok je prethodna imala 23.

Od kojih će resora biti sastavljena nova vlada u prethodnom periodu samo se spekulisalo, kao i o kadrovskim rješenjima za ministarstva. Vrh SNS i SPS sve vrijeme čuva u tajnosti spisak budućih ministara ili bar onih za koje se izvjesno zna na kojim pozicijama će da budu.

Jedino što je javno potvrđeno je da će Ana Brnabić biti premijerka i to iz proceduralnih razloga. Aleksandar Vučić potvrdio je da će Siniša Mali ostati u Vladi i pretpostavlja se da će i u narednom periodu biti na čelu Ministarstva finansija.

Izvjesno je da će dio nove izvršne vlasti biti Miloš Vučević, a sudeći po nezvaničnim informacijama on je najbliži mjestu ministra odbrane.

U Vladu se sigurno vraća i Ivica Dačić, ali nije objavljeno koji će resor preuzeti. Prema nezvaničnim informacijama, on će vjerovatno biti novi ministar policije, a spekulisalo se da bi mogao da preuzme resor spoljnih poslova ili odbrane.

Prema informacijama “Nove”, izvjesno je da će ministar turizma i omladine biti Husein Memić, član SDPS Rasima Ljajića, a učešće nijednog od preostalih aktuelnih ministara u novoj vladi nije potvrđeno.

Kako se spekuliše, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je bio i potpredsednik odlazaće vlade, u Vladi bi mogao da zamijeni poznati socijalista Zoran Anđelković, a kao drugi kandidati pominju se član Jedinstvene Srbije Rade Basta, ali i Igor Braunović, direktor JP Srbijašume.

Prema nezvaničnim informacijama, Jadranka Joksimović bori se da ostane na čelu Ministarstva za evropske integracije, a mediji su objavljivali da je kandidat za tu poziciju i Milan Antonijević. On javno nije odbacio mogućnost da bude dio nove vlade.

Spekulisalo se i da iz Nemanjine 11 odlazi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a za njegovog nasljednika pominjano je nekoliko imena – doktorka Danica Grujičić, koja je predvodila listu SNS na parlamentarnim izborima, Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, Vladimir Đukić, direktor KBC Dragiša Mišović, i Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Ne zna se da li će mesto ministra sporta zadržati Vanja Udovičić, a priča se da je glavni kandidat za taj resor Ratko Nikolić, nekadašnji rukometaš.

Velike su šanse da dio nove vlade bude Goran Vesić, ali se ne zna da li će biti ministar ili će imati neku drugu funkciju u vladi. Do sada je pominjan u kontekstu novog ministra građevinarstva.

Spekuliše se da je jedan od kandidata za ministra spoljnih poslova Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD. Njegova želja je navodno da se vrati u Beograd i dobije funkciju u Vladi. To međutim niko nije potvrdio.

Takođe, priča se da je kandidat za ministra prosvjete Mladen Šarčević, koji je i sada savetnik u Vladi, ali je on kratko za “Novu” rekao da poziv nije dobio.

Oznake: Vlada Srbije