Politika 12.10.2022.

OVO SU NOVI POSLANICI Nazire se budući sastav Narodne skupštine Republike Srpske

ČITANJE: 7 minuta

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) BiH za Narodnu skupštinu Republike Srpske, odavno je poznat raspored snaga, a naziru se i konkretna imena koja će ući u najviše zakonodavno tijelo Srpske.

Narodnu skupštinu čine 83 poslanika, od kojih se 63 bira direktno, dok njih 20 ulazi sa kompenzacionih lista. Kada je riječ o direktnim mandatima, najviše je osvojio SNSD (27), slijedi SDS sa 13, PDP sa šest, SP sa pet, Demos i Pokret za državu sa po tri, te NPS, Ujedinjena Srpska i Lista za pravdu i red sa po dva.

Sa kompenzacione liste u NS RS ulaze dva kandidata SNSD, s tim da bi tu moglo doći do promjene, pa da imaju tri poslanika, DNS je dobio četiri mandata, SPS tri, a po dva mandata pripala su PDP-u, Ujedinjenoj Srpskoj, Listi za pravdu i red i Demosu, dok će NPS Darka Banjca i SP dati jednog poslanika. Bez kompenzacionog mandata ostao je SDS.

IZBORNA JEDINICA 1 (7 mandata)

Kada je riječ o konkretnim imenima, iz Izborne jedinice u Narodnu skupštinu ulaze aktuelni poslanici SNSD-a Dragoslav Kabić i Dražen Vrhovac (direktor IRB RS) i Aleksandra Stupar Radić, iz SDS-a Maja Dragojević Stojić, dok se u poslaničke klupe vraća Milanko Mihajilica (PDP), a poslanik će biti Mesud Trnjanin iz Pokreta za državu, te Darko Banjac (NPS). Sa kompenzacione liste ulaze Dragan Brdar (DNS) i Diana Čekić (PDP) kao predstavnica hrvatskog naroda.

IZBORNA JEDINICA 2 (7 mandata)

Iz Izborne jedinice dva u skupštinske klupe će, kada je u pitanju SNSD, sjesti aktuelni potpredsjednik NSRS Denis Šulić i Ranka Perić Romić, koji ulaze direktno, dok će umjesto gradonačelnika Laktaša Miroslava Bojića ući Biljana Petković, umjesto načelnika Prnjavora Darka Tomaša u skupštinske klupe će ući Radojica Vidović. Iz SDS-a će u skupštinske klupe Milan Petrović i Aleksandar Trninić, dok je Radislav Dončić novi poslanik PDP-a.

IZBORNA JEDINICA 3 (12 mandata)

Najveće političke borbe vođene su u Izbornoj jedinici 3, kojoj pripada i Banjaluka. Najviše glasova odnio je SNSD čiji nosilac je bio Vlado Đajić, a u stopu ih prati lista PDP koju je predvodio Draško Stanivuković. Upravo njih dvojica osvojili su najveći broj glasova.

Iz SNSD-a, direktne mandate osvojili su Vlado Đajić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, aktuelni ministri u Vladi RS Boris Pašalić i Alen Šeranić, te Nataša Radulović. Sa kompenzacione liste iz ove izborne jedinice trebali bi da uđu Srđan Mazalica i Anja Ljubojević, kao predstavnica hrvatskog naroda. Međutim, ukoliko dođe do nekih prekompozicija i SNSD izgubi jedan kompenzacioni mandat, bez njega bi ostao Srđan Mazalica.

Druga stranka po jačini u ovoj IJ je PDP, a najviše glasova za ovu listu osvojio je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji bi, uprkos osvojenom mandatu, ipak trebalo da ostane na čelu najvećeg grada, pa bi umjesto njega poslanik trebalo da bude Tanja Vukomanović, njegova šefica za odnose s javnošću. Direktne mandate ispred PDP-a osvojili su i Stanivukovićevi najbliži saradnici Nebojša Drinić i Mirna Savić Banjac, dok će Igor Crnadak opet biti poslanik jer je prošao preko kompenzacionog mandata. Kada je SDS u pitanju, samo je Milan Radović ulovio mjesto narodnog tribuna, koji je i sada u poslaničkoj fotelji.

Uz ove tri partije u skupštinske klupe će i Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske, koji je aktuelni poslanik u Predstavničkom domu BiH, Milan Savanović sa Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i SP-ov Velibor Stanić, koji je aktuelni odbornik u banjalučkom parlamentu. Kada su u pitanju kompenzacioni mandati, preko njih će u skupštinske klupe još i Milan Milaković (SPS), odbornik u Skupštini grada Banjaluka, i Željko Dubravac (DNS), te aktuelna ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić i njena stranačka koleginica Mirela Kajkut Zeljković, te Zdenka Gojković iz SP, kao pripadnik hrvatskog naroda. U parlament će i SPS-ova Tamara Damjanović te generalni sekretar Demosa Boran Bosančić. U NS RS preko kompenzacionog mandata ući će i Saša Grbić iz Pokreta za državu.

IZBORNA JEDINICA 4 (4 mandata)

U izbornoj jedinici 4 direktno u NS RS ulaze  SDS-ove Tamara Evđić i Milka Savić, te aktuelni šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić i Denis Pijetlović.

Ipak, kada je u pitanju SDS ovdje može doći do promjena, pa bi u NS RS mogao ući Pero Đurić, a konačno stanje u ovoj izbornoj jedinici znaće se nakon unošenja rezultata sa redovnih biračkih mjesta i glasova iz inostranstva.

IZBORNA JEDINICA 5 (6 mandata)

U Izbornoj jedinici pet mandate ispred SNSD-a osvojili su Danijel Jošić, Aleksandar Subotić i Nina Bukejlović. Poslaničko mjesto u SDS-u izborio je Milan Kasapović. Socijalisti su se i ovdje dokopali mandata, koji će pripasti Srđanu Todoroviću, aktuelnom poslaniku. U ovoj izbornoj jednog poslanika će imati i Bošnjaci (Pokret za državu) i to preko Sevlida Hurtića.

IZBORNA JEDINICA 6 (9 mandata)

Druga po jačini, Izborna jedinica šest, po rezultatima je bila poprilično šarolika. Mandate u SNSD-u odnijeli su Vojin Mitrović (ministar za komunikaciju i transport BiH), Slavenko Ristić, te aktuelni poslanik Milutin Tasovac. Sa kompenzacione liste, iz SNSD-a u Narodnu skupštinu iz reda hrvatskog naroda ulazi Mijo Perkunić.

Budući poslanici iz SDS-a su Ljubiša Petrović i Želimir Nešković, a pošto će Petrović zadržati fotelju gradonačelnika Bijeljine, a Đorđe Milićević koji je treći po broju glasova ostati načelnik Šamca, u NSRS će četvrti po broju glasova Tomica Stojanović.

Iz PDP-a mandat je uspio ugrabiti samo Slaviša Marković. Lider Socijalističke partije Petar Đokić takođe je došao do mandata u ovoj izbornoj jedinici, ali će vjerovatno na njegovo mjesto doći Zoran Kokanović. I Demos je ovdje uspio doći do mandata preko Milana Dakića. Banjčev sekretar Diko Cvjetinović je došao do mandata.

IZBORNA JEDINICA 7 (7 mandata)

U izbornoj jedinici 7, mandate su osvojili gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović, a ako Stevanović vrati mandat, umjesto njega će u skupštinske klupe mlada Sandra Erkić. U SDS-u mandat je obezbijedio Dragomir Vasić. Petko Rankić je osvojio mandat za SP, a za Demos Siniša Mijatović, dok je aktuelni poslanik Spomenka Stevanović prošla putem kompenzacije, kao i NPS-ov Dragan Galić. U ovoj izbornoj jedinici mandat je uzeo Kostadin Vasić iz US, te Ramiz Salkića ispred Pokreta za državu. Interesantno je da iz ove izborne jedinice ulaze dvojica braće, Kostadin i Dragomir Vasić.

IZBORNA JEDINICA 8 (4 mandata)

I u Izbornoj jedinici osam SNSD je pobjedio, ispred njih su mandate izborili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i Strahinja Bašević, a kako se očekuje da Ćosić zadrža fotelju gradonačelnika, umjesto njega ulazi Damjan Škipina.

Još jedan načelnik opštine je ušao u NSRS, a to je SDS-ov Marinko Božović, koji će mandat prepustiti Darku Berjanu. Iz DEMOS-a mandat je osvojio Aco Stanišić. DNS-u su pripala dva mandata i to Nikolini Šljivić i bratu Nenada Nešića – Predragu, koji u NS RS ulaze preko kompenzacionog mandata.

IZBORNA JEDINICA 9 (7 mandata)

Na kraju, i Izborna jedinica devet je pripala SNSD-u, u kojoj su mandate uzeli Luka Petrović (direktor “Elektroprivrede RS”), aktuelni poslanik Ilija Tamindžija, te Nenad Lalović. Umjesto Petrovića u NS RS ući će Milica Ijačić. U skupštinske klupe vraća se bivši kandidat za predsjednika. SDS-ov Vukota Govedarica, a njemu će se pridružiti i Ognjen Bodiroga.

Treće mjesto pripalo je Listi za pravdu i red i Nebojši Vukanoviću, koji je ušao u Skupštinu direktno, pridružiće se njegove kolege Đorđe Vučinić i Zagorka Grahovac preko kompenzacione liste. SP će imati svog poslanika iz Hercegovine i to Ognjena Kuljića. Do mandata je došao i SPS-ov Maksim Skoko preko kompenzacionog mandata.

Svi ovi podaci su bazirani na osnovu trenutnih preliminarnih rezultata, a do izmjena može doći nakon što se prebroje glasovi iz inostranstva. Najugroženiji je SPS Gorana Selaka, koji se nalazi na 3,17% podrške i mogao bi da padne ispod cenzusa, a samim tim i da ostane bez tri kompenzaciona manata. U tom slučaju, došlo bi i do prekompozicija u raspodjeli kompenzacionih mandata.

(Aleksandar Stojanović)