Politika 14.10.2022.

Ovo su obrisi nove Vlade Srbije koju očigledno ne sastavlja Ana Brnabić

ČITANJE: 6 minuta

Pola godine je prošlo od izbora u Srbiji. Vladu još nemamo, a mandatarka Ana Brnabić kaže da ima tek neka rješenja za ministarstva. Polako, ima vremena, svega još 17 dana do isteka krajnjeg zakonskog roka… Dok Brnabić piše svoj ekspoze, obrise nove vlade naslućujemo ne iz onoga što kaže premijerka, već predsjednik Aleksandar Vučić. I povremeno iz informacija koje iz krugova bliskih vlasti procure u javnost. Evo šta znamo do sada…

Premijerka u tehničkom mandatu i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da ima rješenja za neka od ministarstava u budućoj vladi, ali ne i konačna. Bez obzira na to što rokovi cure, a ona i dalje nema sva imena ljudi koji će se naći za stolom u Nemanjinoj 11, Brnabić piše ekspoze, ali obećava da će se kadrovska rješenja uskoro naći na stranačkim organima Srpske napredne stranke. Potom će sve biti predstavljeno i u Skupštini Srbije, piše nova.rs.

Ono što nam je predsednik do sad rekao o vladi jeste da će njen dio svakako biti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je jedno vrijeme važio i za kandidata za premijera.

“Miloš Vučević će biti veoma važan činilac u novoj Vladi, biće potpredsjednik svakako”, rekao je Aleksandar Vučić nakon što je Brnabić još jednom povjerio poziciju mandatara.

Što se tiče Dačića…

Prema informacijama do kojih je došao portal Nova.rs, Vučević se, pored mjesta potpredsjednika, pominje i u kombinatorici za ministra odbrane ili policije. Međutim, to će zavisti od dogovora sa koalicionim partnerom – SPS, čijeg lidera je, opet umjesto mandatarke, predsjednik Vučić promovisao kao budućeg zamjenika premijera i koordinatora službi bezbjednosti.

“Što se tiče Ivice Dačića, moram da kažem da će on imati značajnu ulogu i funkciju u državnom aparatu. I to ukazuje povjerenje koje imam u njih troje. Dačić, pored važnog ministarskog mjesta, mjesta zamjenika predsjednika Vlade Srbije imaće i funkciju koordinatora službi bezbjednosti. To je ono što već sad mogu da vam otkrijem”, ispričao je Vučić.

Za Dačića, kako navodi naš izvor, pored vojske i policije, postoji opcija da preuzme mesto ministra spoljnih poslova, ali će to zavisiti od toga ko će još od socijalista biti dio nove Vlade Srbije.

Sigurno mjesto u novom timu Ane Brnabić ima i aktuelni ministar finansija, Siniša Mali, kog je Vučić opisao kao jednog od najboljih u Evropi.

“I naravno, Siniša Mali. On će biti potpredsjednik Vlade Srbije“, naglasio je Vučić.

Uz pomenutu četvorku, Brnabić, Vučević, Dačić i Mali, gotovo da nijedan ministar u aktuelnom sazivu Vlade Srbije ne može sa sigurnošću da kaže da će i po formiranju nove izvršne vlasti zadržati svoju poziciju.

Neki su na čekanju – poput Tomislava Momirovića, na čije bi mjesto mogao da dođe bivši zamjenik gradonačelnika Goran Vesić. Izvori Nova.rs navode da postoji i mogućnost da dođe i do podjele resora koji trenutno vodi Momirović, pa da obojica budu dio Vlade.

Ko je na ledu

Neki su, pak, “na ledu”. Među njima i aktuelni ministar odbrane Nebojše Stefanovića, koji je u prethodnih godinu dana postao najveći unutrašnji neprijatelj SNS, što ga je, do sada, koštalo gubitka mjesta šefa beogradskih naprednjaka i koordinatora službi bezbjednosti gdje ga, kako je to Vučić najavio, nasljeđuje Ivica Dačić.

U Srpskoj naprednoj stranci postoji ozbiljan otpor dijela članstva da novi mandat dobije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, te će stoga njena sudbina u novoj izvršnoj vlasti dobrim dijelom zavisti od odluke Aleksandra Vučića.

Ništa bolju poziciju nema ni Stefanovićev nasljednik na mjestu ministra policije, Aleksandar Vulin, koji, prema informacijama Nova.rs, ima male šanse da ostane na čelu srpske policije. Zbog njegovog proruskog stava i sve češće potrebe da otvoreno govori protiv Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Vulin je značajno umanjio sebi šanse da ostane u Vladi Srbije, a sve je izvjesnije da će angažman dobiti na čelu Srbijagasa. Umjesto najdugovječnijeg direktora ovog preduzeća, socijaliste Dušana Bajatovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i da će Bošnjaci u svim državnim organima, počev od Vlade, imati „značajno“ više predstavnika od onoga što bi imali proporcionalno broju stanovnika.

Povratak Rasima

Vučić je na otvaranju puta Novi Pazar – Tutin rekao da je siguran da će u novom kabinetu biti “najviše Bošnjaka“ u istoriji Srbije. S tim u vezi, očekuje se i povratak Rasima Ljajića u vladu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izrazio je želju da ne bude više u Vladi Srbije, a kako Nova.rs saznaje njegovoj fotelji u ovom trenutku je najbliži Rade Basta, aktuelni direktor JKP Beogradske elektrane.

Nakon javnih poruka “ljubavi” koje su razmijenili mandatarka Ana Brnabić i funkcioner SNS Goran Vesić, izvjesno je da će bivši zamjenik gradonačelnika Beograda biti u novoj Vladi Srbije. Da li će to biti mjesto ministra, pomoćnika, državnog sekretara ili savjetnika, ostaje da vidimo, a i Brnabić je nedavno rekla da bi voljela da u svom timu vidi Gorana Vesića.

Prema našim saznanjima, Srbija bi mogla da dobije i novog ministra za EU integracije. Na ovoj funkciji se od 2014. godine nalazi Jadranka Joksimović, koja bi mogla da pređe u Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Kao njen nasljednik u posljednje vrijeme najviše se pominje Milan Antonijević, pravnik i poznati aktivista za ljudska prava. Kako je objavio Danas, među potencijalnim kandidatima za resor evrointegracija je i Suzana Grubješić, bivša funkcionerka URS-a i G17plus, koja je već imala dodira sa tim resorom. U kontekstu kandidata za ministarku za evrointegracije je i Tanja Miščević, koja je ranije bila šefica pregovoračkog tima za EU.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, po svemu sudeći, neće dobiti novu priliku u Vladi Srbije. Procjene su, kako navode naši izvori, da pomenuto ministarstvo nije više neophodno i da je svrsishodnije integrisati ga u neko od već postojećih.

Grujičić na mjesto Lončara

I u Ministarstvu zdravlja, koje godinama vodi Zlatibor Lončar, moglo bi da dođe do promjena. Kao najozbiljniji kandidat da naslijedi Lončara na ministarskoj poziciji pominje se doktorka Danica Grujičić, koja je na prethodnim parlamentarnim izborima bila prva na izbornoj listi SNS. Ona je u razgovoru za nova.rs rekla da ne bi odbila ponudu da vodi pomenuto ministarstvo.

Zašto da ne? Ideju imam, šta treba da se radi, ako mi ponude ja neću odbiti“, rekla je Grujičić i dodala:

„Naravno, svi imamo svoje uslove, a imam ih i ja”, podvukla je dr Grujičić.

Što se koalicionih partnera tiče, spekuliše se da bi SPS Ivice Dačića mogao da dobije ukupno četiri ministarska mjesta. Pored Dačića, kao kandidati se spominju predsjednik Izvršnog odbora SPS Vladimir Zagrađanin, članovi predsjedništva Branko Ružić i Aleksandar Antić, zamjenik predsjednika poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević, i poslanik, bivši rukometaš Ratko Nikolić. Pretpostavlja se da će socijalistima ostati prosvjeta, spekuliše se da bi mogli dobiti i Ministarstvo za sport, ali i jedno ministarstvo bez portfelja, na čijem je čelu u prošlom mandatu bio Novica Tončev.