Vijesti 22.03.2016.

Ovo su osumnjičeni za napad u Briselu

ČITANJE: 1 minuta
osumnjiceni
Belgijski mediji objavili su fotografiju dvojice muškaraca koji su osumnjičeni da su izvršili bombaški napad na aerodromu u Briselu.

Za sada nije objavljen njihov identitet. Prethodno je objavljeno da su dvije osobe uhapšene.

Međutim, AFP prenosi izjavu belgijskog ministra inostranih poslova koji je rekao da “strahuju da su ljudi još uvijek na slobodi”.

Osim toga, svjetski mediji prenose da se u Briselu sprovodi opsežna policijska potjera, a vjeruje se da je policija identifikovala osumnjičene za napad.

Serija eksplozija potresla je jutros aerodrom i mrežu metroa u Briselu, stradale su najmanje 34 osobe, povrijeđeno je više od 130 ljudi, a prestonica EU je blokirana.

Islamska država je preuzela odgovornost za najnoviji napad u srcu Evrope, nakon smrtonosnih napada u Parizu 2015.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao dvije eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8h, a sat kasnije se više eksplozija čulo u metrou, u stanici nedaleko od zgrada u kojima se nalaze institucije Evropske unije.

Tri sata poslije napada policija je izvela i kontrolisanu eksploziju u takozvanom Evropskom kvartu u Briselu, u kome se nalaze institucije Evropske unije.

Cijeli grad je u blokadi, bezbjednost u Briselu je na najvišem nivou, na ulicama su jake policijske i vojne snage, nad gradom lete helikopteri, a aerodrom i sistemi podzemne željeznice i javnog prevoza su evakuisani i zatvoreni.

(B92)