Vijesti 08.12.2015.

Ovoj zemlji nedostaje na hiljade radnika, a prosječna plata je 3.000 evra

ČITANJE: 1 minuta
Island
Prema procjenama analitičkog odjeljenja Arion Bank, Islandu je potrebno na “hiljade” stranih radnika kako bi se popunio nedostatak radne snage koji je “evidentan”.

Samo industrija turizma, koja doživljava nagli rast, moraće u naredne četiri godine da zaposli oko 5.000 stranih radnika, navodi se u izvještaju.

Island u narednoj godini očekuje povećanje broja stranih turista za 20 odsto, na 1,5 milion, što je 5 puta više nego što Ostrvo ima stanovnika.

Analitičar Arion Banke, Anna Hrefna, kaže da turistička potražnja već nadmašuje ponudu. Tako će, po njenim riječima, međunarodni aeodrom u Rejkjaviku vrlo brzo biti premalen, dok viška soba nije bilo ni u 2015., uprkos ubrzanoj izgradnji novih hotela.

Anketa koju je provela Banka pokazala je da je broj slobodnih radnih mjesta u septembru bio daleko veći nego u mjesecu maju.

Može li se uštediti na Islandu?

Prema statističkom zavodu , prosječna plata na Islandu iznosi oko 3.000 evra prije oporezivanja.

Iznajmljivanje jednosobnog stana u Rejkaviku, u prosjeku, košta 970 evra. Na periferiji glavnog grada cijene najmanjeg stana su upola niže. Ostali troškovi života, koji uključuju hranu, odjeću, medicinske usluge, prevoz, i ostale usluge, iznose u prosjeku 920 evra.

(Dnevno.rs)