Vijesti 01.02.2016.

Ozbiljne primjedbe na prijedlog zakona o ombudsmanu

ČITANJE: 1 minuta
ombudsmeni
Ombudsmani za ljudska prava BiH i članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su ozbiljne primjedbe na Prijedlog zakona o ombudsmanu BiH i dogovorili da Kolegijum ove komisije razgovara sa predstavnicima Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava BiH o mogućnosti povlačenja zakona iz parlamentarne procedure.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić, njegov zamjenik Mario Karamatić, te članovi komisije Nermina Kapetanović i Damir Arnaut razgovarali su danas u Sarajevu sa ombudsmanima za ljudska prava BiH Jasminkom DŽumhur, Nives Jukić i LJubinkom Mitrovićem o funkcionisanju institucije ombudsmana i saradnji Zajedničke komisije i institucije ombudsmana u pogledu zaštite ljudskih prava građana BiH, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Posebna tema sastanka odnosila se na sadržaj Prijedloga zakona o ombudsmanu BiH, kao i na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, koji su upućeni u parlamentarnu proceduru.

Na sastanku je bilo riječi i o zajedničkoj organizaciji manifestacija kojima će institucija ombudsmana za ljudska prava BiH ove godine obilježiti 20 godina postojanja i rada.

(Agencije)