Biznis 09.12.2022.

OZBILJNO UPOZORENJE: U globalnom finansijskom sistemu otkrivena crna rupa od 80 hiljada milijardi dolara

ČITANJE: 3 minute

Banka za međunarodna poravnanja (BIS – Bank of International Settlements) u zadnjem je kvartalnom izvještaju donijela niz vrlo ozbiljnih upozorenja o rizicima globalnog finansijskog sistema, od kojih neki do sada nisu bili prepoznati, iako su ogromni.

BIS-ovi eksperti obradili su pitanja visoke zaduženosti, likvidnosti, ogromnih ekonomskih divergencija, neprimjerenih trgovinskih i energetskih politika, precijenjenih dionica, novih problema na američkom tržištu tzv. mortage-backed dionica, nestabilnost britanskog obvezničkog tržišta…, ali posebnu pažnju u izvještaju ipak privlači upozorenje kako u globalnom finansijskom sistemu postoji nešto što bi se u astronomiji najlakše moglo usporediti s neotkrivenom masivnom crnom rupom koja u sebe sasvim nepredvidivo može ‘usisati‘ ko zna koliko zvijezda i planeta, piše Jutarnji.

Problem je sljedeći: investitori koriste tzv. dolarske swap-ove koji im omogućuju da na određeni period mijenjaju dolare za druge valute, pa ih potom dobijaju (kupuju) natrag, ali nekako se dogodilo da niko (!) ne vodi precizne evidencije izloženosti po tim poslovima s dolarskim swap-ovima, koji kao i niz drugih derivativa, mogu biti vrlo rizični. Ukratko; u globalnom finansijskom sistemu, tvrdi BIS, imamo crnu rupu od oko 80 hiljada milijardi dolara koju su stvorile banke, hedge fondovi, investicijske grupe, velike internacionalne kompanije… i ostali krupni igrači na finansijskom tržištu.

Kako je to moguće? U zadnjem kvartalnom izvještaju eksperti BIS-a upozoravaju kako se dolarski swap-ovi, koji u suštini predstavljaju obvezu plaćanja unaprijed, ne pojavljuju u bilancama te jednostavno nedostaju u uobičajenim statistikama dugova, i to zbog toga što ih se u međunarodnoj računovodstvenoj praksi ne tretira kao zajmove. I tako se ti ogromni iznosi deviznih swap-ova knjiže kao vanbilančne stavke.

Kako bi uopšte došao do procjene o razmjerima prikrivenog rizika nagomilanog u dolarskim swap-ovima BIS je odradio ogroman posao te su kroz mukotrpno istraživanje došli do procjene kako je od spomenutih 80 hiljada milijardi dolara čak 39 hiljada milijardi nagomilano u bankama izvan Sjedinjenih Država, a 26 hiljada milijardi u institucijama kao što su veliki osiguravatelji ili fondovi. Iz istorije deviznih tržišta jako je dobro poznato da u slučaju stezanja likvidnosti ili nekih šokova dolazi do krupnih poremećaja jer veliki broj investitora simultano mora voditi brigu o plaćanju obaveza po dolarskim swap-ovima, što pak dovodi do dramatičnih oscilacija u cijenama.

Nakon spoznaja eksperta BIS-a objavljenog u zadnjem kvartalnom izvještaju otvara se pitanje kako je moguće nakon iskustva u finansijskoj krizi 2008. godine da su regulatori (prvenstveno centralne banke) u velikim državama propustili ako ništa drugo onda barem statistički pratiti izloženost bankovnog i nebankovnog sektora po deviznim swap-ovima.

U situaciji kad je globalna ekonomija suočena s geopolitičkim napetostima koje nisu viđene od Drugog svjetskog rata, koje sa sobom mogu donijeti nove nepredvidljive promjene u kretanjima tečaja, može se postaviti hipoteza kako rizici vezani uz dolarske obveze/dugove jednostavno predstavljaju rizik čiji se razmjeri čak niti ne mogu ispravno kvantificirati, niti u potpunosti razumjeti, baš kao i crne rupe u astronomiji. Utisak je da je taj rizik trenutno više u dimenziji nefinansijskog sektora odnosno velikih fondova, a manje u investicijskom bankarstvu.

(N.S)