NAJLJEPŠE USPOMENE IZ ŠKOLSKIH KLUPA Gimnazijalci nakon 35 godina ponovo na okupu

Da dani provedeni u školskoj klupi stvaraju najljepše uspomene i rađaju iskrena prijateljstva svjedoci su i nekadašnji đaci banjalučke Gimnazije, a danas uspješni doktori, glumci, novinari..

Nakon 35 godina od mature, prva generacija usmjerenog obrazovanja Gimnazije u Banjaluci, generacija 1980/1984 okupila se danas, kako bi zajedno sa profesorima oživjela uspomene iz školskih dana.

Tim povodom, nekadašnji učenici ove škole druženje su započeli u 11.00 časova u zgradi Gimnazije uz tradicionalno izvođenje studentske himne Gaudeamus Igitur.

„Srećemo se poslije 35 godina. Nažalost, do sada većina od nas se nakon završetka škole nije imala priliku vidjeti. Ta generacija je veoma uspješna. Iz te generacije puno je  ljudi koji su završili akademiju i koji sada rade negdje vani i ovo je idealna prilika da se sada, nakon toliko godina ponovo okupe. Drago mi je što su izgradili uspješne karijere vani, ali bi mi isto tako bilo drago i da su ostali ovdje“ , rekao nam je profesor  i poznati banjalučki slikar Zoran Egić.

Nakon završetka školovanja neki su svoju sreću odlučili da potraže u zemljama širom svijeta kao što su Kanada, San Francisko, Saudijska Arabija i mnoge druge, a neki su osnovu za dalje usavršavanje koju im je Gimnazija pružila iskoristi da uspješne karijere izgrade u Republici Srpskoj.

Jedan od njih je i prof. dr Aleksandar Lazarević, kardiolog iz Banjaluke.

„Prošlo je 35 godina otkada samo završili. Nažalost, više od njih deset iz naše generacije više nisu sa nama. Okupili smo se iz raznih krajeva svijeta da se prisjetimo lijepih vremena iz banjalučke Gimnazije. To vrijeme provedeno u Gimnaziji udarilo je temelje kasnijem uspjehu. Ja sam večeras govorio da nije važno kakve smo škole završili, već koliko ljubavi i dobrote u sebi nosimo, koliko smo bili spremni da pomognemo drugima, jer ono sve što uradimo za sebe odlazi sa nama, a ono što uradimo za druge ostaje vječno. Evo večeras su se emocije uzburkale i nadam se da ćemo se vidjeti ponovo za pet, deset  ili petnaest godina u ovom zdravlju u Banjaluci“, rekao nam je Lazarević.

Švoje školske dane u klupama banjalučke Gimnazije provodio je i Goran Jokić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske koji se sa sjetom prisjeća đačkih dana.

„Mene oduševljava činjenica da je i  ove večeri nakon toliko godina naša generacija tako vesela i  pozitivna kao i u Gimnaziji. Kao da nije prošlo toliko godina. Razgovori su isti, šale su iste. Slavimo uz neke pjesme naše mladosti, lijepa je atmosfera i drago mi je da smo ponovo na okupu“, poručuje Jokić.

Zadovoljstvo ponovnim susretom ne krije ni njihov drugar iz školskih klupa, a danas ugledni novinar Dragan Stegić koji smatra da je ovo druženje sjajna prilika da se svi zajedno prisjete starih dana.

„Lijepo je sastati se nakon tri i po decenije. Lijepo je prisjetiti se tih starih dana. Bio je rat u međuvremenu, a i  mnogi su se rasuli širom svijeta, ali ovo je prilika da se ponovo sastanemo,  vidimo i družimo. Nadam se da će tako biti i za pet godina ponovo.“

U veseloj atmosferi i uz zvuke popularne muzike iz  srednjoškolskih dana druženje je nastavljeno u hotelu Bosna.

(banjaluka.net/ foto: Darko Gavrić)

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,

Festival klasične gitare ‘Ubuntu Guitarfest’ uskoro u Banjaluci

Festival klasične gitare Ubuntu Guitarfest, u organizaciji Asocijacije gitarista 102 žice, održaće se u Banjaluci od 30. novembra do 2. decembra. Asocijacija gitarista 102 žice okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare, a osnovana je 2015. godine u Banjaluci. Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno

Višković i Radojičić prisustvovali početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac – Lauš

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić prisustvovali su danas početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac-Lauš, jednog od najvećih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, vrijednog 2,7 miliona KM, s rokom za izgradnju od 270 radnih dana. Višković je istakao da je Vlada Srpske izdvojila sredstva za ovaj projekat koji je od značaja za