Svijet 07.12.2022.

OZNAČEN KAO VOĐA DRŽAVNOG UDARA: Ovo je njemački princ Hajnrih XIII koji je uhapšen (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Njemački princ Hajnrih XIII Rojs od Grajca uhapšen je u srijedu ujutro zajedno s najmanje 24 osobe osumnjičene za planiranje državnog udara u Njemačkoj.

Pokušaj puča u Njemačkoj koji je spriječen rano jutros kada je pokrenuta velika policijska akcija u čak 11 saveznih pokrajina i dalje je glavna vijest.

Nove inforamcije koje se pojavljuju otkrivaju veliku zavjeru u koju su umiješani ljudi na visokim pozicijama, aktivni i bivši pripadnici specijalnih jednica i vojske Bundesvera, a otkrivaju se i njihove namjere, prenose Novosti.

Centralna figura zavjerenika je navodno tirinški aristokrata princ Hajnrih Rajs XIII, koji radi kao privatni finansijski konsultant. Rajs je više puta naglašavao da moderna Njemačka nije suverena država i da je pod kontrolom Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Rajs je trebalo da postane regent nakon puča na čelu vlade i njemačke države. Zavjerenici su se okupili u lovačkoj kući jednog aristokrate u Tiringiji da razgovaraju o planovima za državni udar.

Vladarska kuća Rojs je vladala zemljama u Tiringiji od 12. vijeka. Rodonačelnik mlađe loze dinastije bio je Hajnrih Prvi krajem 13. vijeka. Oženio se unukom kneza Danila Romanoviča. Među predstavnicima su Hajnrih fon Plauen, koji je predvodio Tevtonski red poslije poraza u bici kod Grunvalda, Julijana-Henrijeta-Ulrika, supruga ruskog carevića Konstantina, suprug britanske kraljice Viktorije, suprug-princ Albert, sama kraljica Viktorija, belgijski kralj Leopold I, šef kuće Hajnrih XLV, uhapšen 1945. od strane sovjetskih državnih službi bezbjednosti, brojni potomci iz brakova s ruskom vladajućom kućom.

Kao vojni lider zavjerenika je obilježen navodno Rudiger fon P., penzionisani njemački padobranac koji je oko sebe okupio istomišljenike njemačke specijalce, uključujući i aktivne oficire Komande specijalnih snaga, čiji je jedan pripadnik uhapšen.