Sport 27.03.2017.

Ozren Đurđević na najpoznatijim svjetskim turnirima: Banjalučanin sudi Đokoviću i Federeru

ČITANJE: 2 minute

Teniski sudija Ozren Durđević (36) ostvario je svoj san da sudi na US Openu, a sada je pred sebe postavio novi cilj – završni Masters za muškarce u Londonu i za žene u Singapuru.

Nova godina je uspješno počela za ovog linijskog sudiju, koji se nedavno vratio sa tri turnira u Dohi i Dubaiju, a već ima i nove planove.

– Dubai je turnir na kojem sudim već 10 godina i koji zauzima posebno mjesto u mom životu. Za sada je sigurno da ću se naći na Masters turnirima u Monte Karlu i Rimu, poslije toga na Vimbldonu, a onda u Montrealu i vjerovatno Njujorku, najavio je Durđević.

Iako dolazi iz zemlje koja nema nikakvu tenisku tradiciju, ovaj Banjalučanin je već 15 godina uspješan i priznat teniski sudija, a sve to ne bi mogao, kaže, da kao osmogodišnjak nije vjerovao u sebe.

– Ovaj sport je od hobija prerastao u moj životni poziv. Dok sam studirao u Beču ušao sam ozbiljnije u svijet suđenja, najprije na manjim turnirima, a danas, poslije 15 godina, sudim najveće teniske turnire na svijetu. Sve sam počeo kao osmogodišnjak, a sa ove distance mogu da kažem da nije bilo lako, kaže Đurđević.

ozren teniski sudija

Svaki mu je meč važan na poseban način, bez obzira na to da li su njihovi akteri bili najbolji teniseri na svijetu ili oni slabije rangirani.

Novak Đoković, Rodžer Federer, Serena Vilijams, Rafael Nadal samo su neka od svjetskih imena tenisa kojima je ovaj Banjalučanin delio pravdu.

– Najveći izazov mi predstavljaju finalni mečevi na turnirima. Finale u Rimu između Đokovica i Federera, Đokovića i Nadala, mečevi Serene Vilijams u Njujorku, prošlogodišnji meč Viktora Troickog na Vimbldonu i Federerovo finale u Istanbulu, samo su neki koje ću zbog atmosfere na tribinama doživotno da pamtim – kaže Đurđević.

Ovaj Banjalučanin pored sportske karijare ostvaren je i u porodičnom životu. Iako je nekada naporno putovati, kaže da je uz trud i rad svaki cilj dostižan. Profesionalizam, odgovornost, posvećenost poslu i želja za uspjehom, dobitna su kombinacija, kaže Đurđević, ali dodaje da uz sve ovo, ponekad i presudnu ulogu ima i faktor sreće.

Spektakularne završnice

Pored najvećih teniskih imena veliki utisak, kaže, ostavljaju završne ceremonije i spektakli koje organizatori priređuju, a u tome svakako prednjači Amerika.

– U pravljenju spektakularnih ceremonija prvo mjesto dele Njujork i Dubai, koji su neprikosnoveni. Mislim da jedino Amerikanci mogu da naprave ceremonije koje se prepričavaju mjesecima nakon turnira, kombinujući emocije i tradiciju pred mnogobrojnom publikom, koja vrišti i uživa u svakoj igri, objašnjava Đurđević, i dodaje da mu je poseban utisak ostavio i turnir u Dohi, gdje je od sedam dana turnira padala kiša, iako su kišni dani u tim krajevima rijetki.

(EuroBlic)