Iskaz svjedoka: Pacijent bio vezan i potpuno svjestan dok je seksualno zlostavljan

Pacijent, čiji identitet je poznat redakciji Srpskainfo, u vrijeme seksualnog zlostavljanja bio je smješten u izolovanoj “šok sobi” u UKC Republike Srpske, u koju je često ulazio Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

U vrijeme zlostavljanja pacijent je sve vrijeme bio vezan za svoj krevet i tako nije mogao da se odbrani od seksualnog zlostavljanja, a kojem su svjedočili i zaposleni medicinski radnici.

Pacijent je bio vezan, jer tako nalažu pravila, a kako bi se spriječilo njegovo samopovrijeđivanje nakon izlaska iz višednevne kome.

Prema dokumentaciji iz istrage, u koju je Srpskainfo imala uvid, pacijentu je još ranije trebalo da bude izvađena kanila, ali to nije učinjeno po naređenju Golića. Nakon vađenja kanile, pacijent je mogao da govori, iako teško.

Da nešto ozbiljno nije u redu prvo je posumnjala supruga pacijenta. Za vrijeme njene posjete suprugu, u sobu je u jednom trenutku ušao Golić, a pacijent je bio vidno uznemiren njegovom pojavom.

Kada je Golić izašao, supruga je upitala da li se nekog boji, na šta je dobila odgovor: “Doktora”.

Tada joj je suprug uspio odgovoriti da ga doktor dira, a na pitanje gdje, uslijedio je novi šok – svuda.

Zlostavljanju je svjedočilo i više medicinskih radnika.

Brojni tragovi pronađeni su i na krevetu, odnosno posteljini pacijenta, a potpuno je jasno, prema izjavi zaposlenih, da takve povrede pacijent sebi nije mogao nanijeti, jer je sve vrijeme bio vezan za krevet.

Tužilaštvo će krivicu Golića pokušati dokazati između ostalog i saslušanjem 12 svjedoka. Osim supruge i pacijenta, koji je bio žrtva zlostavljanja, tu je i 10 medicinskih radnika i ljekara sa Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje.

Oni su ispričali da su kritične večeri 19. januara u periodu od 19 do 22 časa bili svjedoci da Golić drži za glavu pacijenta i da ga ljubi u usta.

Dodali su da su sve vitalne funkcije i parametri bili izrazito povećani kod pacijenta kada je Golić ostajao sam sa njim u sobi.

Šokantan dio svjedočenja odnosi se i na krv, te druge tragove zlostavljanja koji su bili na krevetu pacijenta, a koje su pronalazili zaposleni medicinski radnici.

Podsjećamo, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je danas da se određivanje jednomjesečnog pritvora za Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom.

(Srpskainfo)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,