Vijesti 29.12.2022.

Pacijent stigao u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši bez svijesti, čim je progledao napao medicinare

ČITANJE: 2 minute

Sindikat zdravstvenih radnika Velike Kladuše zatražio je zaštitu i angažman nadležnih organa nakon što je u noći između proteklog ponedjeljka i utorka, jedan pacijent fizički nasrnuo na zaposlenike Doma zdravlja u tom gradu koji su mu pružili pomoć.

Ovaj događaj su snimile nadzorne kamere i on je potom okačen na društvene mreže, a u snimku se može vidjeti kako krupniji muškarac nasrće i udara dvojicu medicinara.

U saopćenju se navodi kako je pacijent u besvjesnom stanju dovezen u Dom zdravlja nakon što je imao saobraćajnu nezgodu i da mu je pružena adekvatna medicinska pomoć. Nakon što se osvijestio, napao je medicinare.

“Ovim putem želimo da upoznamo javnost na svakodnevne torture, fizičke i psihičke, na medicinske radnike Doma zdravlja Velika Kladuša koji su uvijek na raspolaganju svim građanima, ali su nažalost vrlo često izloženi stresnim situacijama u kojima je ugrožen njihov rad”, kaže se u saopćenju sindikata.

Navodi se da je krajnje vrijeme da medicinski radnici dobiju status službenih lica kako bi zakonski bili adekvatno zaštićeni.

“Pacijent je dovezen poslije saobraćajne nesreće i bio je u nekom čudnom stanju. Kada se pribrao, počeo je bacati stvari po prostoriji, udario je šakom u glavu jednog medicinara, a pri tome je zakačio i doktoricu. Poslije toga došla je policija, a ovim putem pozivam nadležne organe da što prije utvrde činjenično stanje i poduzmu zakonske mjere u ovom slučaju“, istakao je Muris Halkić, ministar zdravstva u Vladi USK.

Oglasio se i Sindikat zdravstvenih radnika USK te upozorio kako su ovakve situacije dosta česte i da medicinari trebaju zakonsku zaštitu na svome poslu.

“U ovome slučaju medicinari su postupili kao pravi profesionalci, ispoštovali su sve protokole i pružili pacijentu adekvatnu pomoć. Sve ovo što se poslije desilo posao je nekih drugih organa“, rekao je Elvir Hrustanović, predsjednik pomenutog sindikata, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: Velika Kladuša