Vijesti 17.03.2017.

Pacijenti banjalučke psihijatrije još čekaju novu kliniku

ČITANJE: 2 minute

U trošnim i dotrajalim barakama punim vlage, pacijenti banjalučke Klinike za psihijatriju liječiće se još tri godine. Dugogodišnjoj muci tek tada će se stati u kraj izgradnjom nove Klinike.

Glavna sestra Aleksandra Dejanović već 15 godina se bori da u teškim uslovima oboljelima pruži što bolju pomoć.

“Jednu baraku smo morali prošle godine da srušimo zbog dotrajalosti, a i dalje nam je odjeljenje za bolesti zavisnosti, i osoblje i pacijenti stvarno u jednoj dotrajaloj prostoriji, tako da… Popravljamo ako negdje curi, ako je nešto pokvareno. I to se redovno održava onoliko koliko se može”, kaže Aleksandra Dejanović, glavna sestra Klinike za psihijatriju.

Objekti su prvi put rekonstruisani prije 12 godina, a danas i oni propadaju. U tim uslovima briga se vodi o stotinak hospitalizovanih pacijenata za koje nema ni osnovnih prostorija.

“To je postojanje mirne sobe. Znate, to su sobe u koje se smještaju agitirani pacijenti, koje u takvim situacijama moramo da fiksiramo. Potom, skrining sobe gdje recimo naši profesionalci rade sa djecom koju mogu da posmatraju direktno u toku njihove igre, u toku ispoljavanja određenog ponašanja”, rekla je Nera Zivlak, načelnica Klinike za psihijatriju.

Ostali pacijenti imaju bolje uslove jer su psihijatrijske ambulante u koje dolaze smještene u južnom krilu Univerzitetskog kliničkog centra. A rješenje za sve čeka se još od 1969. godine. Prije psihijatrije, plan je da se na Paprikovac presele Klinika za plućne bolesti i Hirurgija.

“Koliko god teško bilo, moram da priznam da taj vremenski period potrošen pomalo besmisleno i da se prvi put 2014. godine desio istorijski događaj da je neko potpisao ugovor za rekonstrukciju UKC-a, koja je sada u zamašnoj fazi, i naravno da ne može biti sve odjedanput”, istakao je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS.

Za psihijatrijske bolesnike do sada su se pronalazila samo kratkoročna rješenja, uglavnom uz pomoć nevladinog sektora. Ako je za utjehu, plan je da se tačka na priču o rekonstrukciji Kliničkog centra stavi tek kada se riješi i problem Klinike za psihijatriju.

(atv)