Vijesti 21.10.2021.

PACIJENTU SPAŠEN ŽIVOT: Ljekari UKC RS obavili komplikovan operativni zahvat

ČITANJE: 1 minuta

Ljekari Klinike za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izveli su komplikovan operativni zahvat kojim je pacijentu M. D. (1960) iz Bijeljine spašen život.

Kompleksnost ove anomalije je to što je donja šuplja vena prelazila preko vrata aneurizme, a sama aneurizma je bila pod dvanaestopalačnim crijevom i pankreasom. Postojala je mogućnost da tokom zahvata dođe do povrede dvanaestopalačnog crijeva i pankreasa, što je potencionalno ugrožavalo pacijenta, tako da se radilo o jako tehnički zahtjevnoj operaciji.

Pored osnovne bolesti pacijent ima i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, što je dodatno ovu operaciju činilo još složenijom, ali ljekarski tim je uspio da to odradi vrlo brzo i uspješno.

Operativni tim UKC Republike Srpske su činili: prim. dr sc. med Milanko Maksić, dr Novak Vasić, dr Jelena Inđić-Ćetić, dr Momir Bobar, dr Jovan Markanović, anesteziolog dr Siniša Mirković i instrumentarka Biljana Bojić.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Republike Srpske prim.dr sc.med Milanko Maksić rekao je da se pacijent dobro osjeća, te da je ponosan na sebe i svoje kolege, asistente, instrumentarke i anesteziologe ističući da se ovakvi zahvati ne mogu bez njih uraditi. On je rekao da je ovo uspjeh cijelog UKC Republike Srpske.

Pacijent je imao samo riječi hvale za cijeli operativni tim na čelu sa dr Maksićem i rekao je da se osjeća odlično i da se raduje povratku u rodni grad, svojoj porodici, komšijama i prijateljima.

(N.S)

Oznake: UKC RS