Vijesti 16.09.2016.

Pad nataliteta u Srpskoj: Rođeno 5.000 beba manje nego 2000. godine

ČITANJE: 2 minute

U Srpskoj je lane, u poređenju sa 2000. godinom, rođeno čak 35 odsto manje djece.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prije deceniju i po na svijet je došlo 14.191, a lane 9.357 beba. S druge strane, broj umrlih je u pomenutim godinama sa 13.370 porastao na 15.059.

Iz ove statistike više je nego jasno da je u Srpskoj konstantno prisutan veći mortalitet, a samo u 2015. je umrlo čak 5.700 više osoba nego što je rođeno. Posebno zabrinjava podatak da je u čak 61 lokalnoj zajednici u RS lane zabilježen negativan prirodni priraštaj.

Zato ne čudi što smo na samom začelju država kad je riječ o broju rođene djece u odnosu na broj žena. To je i nedavno potvrdio francuski Institut demografskih studija, u čijem se izvještaju navodi da se u BiH na 10 žena rodi tek dvanaestoro djece. S druge strane, u Srbiji bude rođemo 14, a u Hrvatskoj 15 beba na 10 majki.

Alarmantan je i podatak da je u prve razrede ove školske godine upisano 400 prvačića manje nego prošle.

U Udruženju porodica sa četvoro i više djece RS kažu da će situacija biti i gora ako i dalje budu izostajale mjere kojima bi bilo stimulisano veće rađanje.

– Ovdje prvenstveno mislim na uvođenje penzija za majke sa više djece, rješavanje njihovog stambenog pitanja, besplatne studije. Bez toga, roditelji će se sve teže odlučivati na proširenje porodice, jer su svjesni da ne mogu da računaju ni na kakvu pomoć – kaže predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

Marija V. iz Banjaluke kaže da je u braku 10 godina, ali da ne namjerava da proširuje porodicu.

– Imam jedno dijete od šest godina i mislim da će tako ostati. Muž radi kod privatnika, a ja sam nezaposlena. O drugom i ne razmišljamo, jer ionako jedva preživljavamo, tako da jedini spas vidimo u odlasku u inostranstvo – ističe naša sagovornica.

Nema materijalne podrške

Demografi naglašavaju da je problem u tome što oni koji imaju jedno ili dvoje djece ne razmišljaju o proširenju porodice.

– Glavni razlog je što izostaje materijalna podrška države porodicama sa djecom, a uz to je neophodna edukacija mladih o značaju rađanja. Direktna materijalna davanja su, svakako, prva mjera koja bi mogla da podstakne natalitet. Međutim, pitanje je koliko jedna nerazvijena zemlja to može – ističe demograf Stevo Pašalić.

(Euroblic)