Biznis 05.05.2020.

Pad prodaje na zelenim pijacama u Republici Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u martu bila je 876.148 KM, što je za 20,2 odsto manje nego u februaru, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći promet u martu na zelenim pijacama od 265.934 KM ostvaren je prodajom povrća, koje je u strukturi ukupne prodaje imalo udio od 30,4 odsto.

U strukturi prodaje, voće je učestvovalo sa 19,6 odsto, a mlijeko i mliječni proizvodi sa 13 odsto.

Agroekonomista Duško Graković rekao je da je toliki pad prodaje u martu, u odnosu na prethodni mjesec, u prvom redu uslovljen pojavom virusa korona na teritoriji Republike Srpske.

“To je vidljivo po padu prodaje kod svih grupa proizvoda u martu u odnosu na februar. Dolaskom pandemije na ove prostore određeno vrijeme je bio i zabranjen rad zelenim pijacama, a i prvih dana od pojave virusa, kada je bila prisutna pojačana kupovina, ljudi su veći dio sredstava usmjerili na kupovinu artikala po marketima i apotekama”, naveo je Graković.

On je ukazao i da je do pada prometa na zelenim pijacama došlo i kada se poredi mart ove i prošle godine, rekavši da su kupci svoje potrebe za artiklima koji se nude na pijacama više počeli zadovoljavati u tržnim centrima zbog načina ponude i cijena.

(Srna)