Vijesti 14.11.2017.

Padaju cijene lješnika i oraha

ČITANJE: 3 minute

Cijene lješnika na svjetskom tržištu pale su za oko 30 odsto, a proizvođači ovog koštunjavog voća tvrde da je do pojeftinjenja u Srpskoj došlo u veleprodaji, te da kupci uskoro mogu očekivati niže cijene i u maloprodaji.

Na banjalučkoj tržnici kilogram lješnika prodaje se po cijeni od 23 do 25 KM po kilogramu, a za 200 grama potrebno je izdvojiti pet KM. Trgovci ističu da cijenu posljednjih mjeseci nisu mijenjali, ali navode da bi do pojeftinjenja moglo doći u vrijeme slava, novogodišnjih i božićnih praznika.

– Cijena oraha je već spuštena za pet KM po kilogramu i sada košta 20 KM. Kada je riječ o lješniku većina nas još prodaje prošlogodišnje zalihe jer potražnja nije velika. Pred praznike očekujemo više kupaca što zahtijeva nove nabavke, pa ako su dobavljači snizili cijene i mi ćemo – kaže prodavačica Nedeljka Petrović.

Proizvođač lješnika iz Piskavice kod Banjaluke Dejan Rašić kaže da je cijena ovog koštunjavog voća već snižena u veleprodaji te da cijena lješnika ima trend pada unazad nekoliko godina.

– Prije pet godina, kada sam počinjao da se bavim proizvodnjom, kilogram lješnika u veleprodaji je koštao 22 KM, dok je u maloprodaji dostizao i 40 maraka. Međutim, cijena svake godine opada, pa sam tako lani kilogram prodavao za 16 KM a ovogodišnji rod dajem po 15 maraka – priča Rašić i dodaje da kilogram očišćenog lješnika u marketima košta 27 KM.

Prema njegovim riječima, cijena više ne bi smjela ići dole. – U veleprodaji 15 KM nije previše jer proizvodnja nije jednostavna i zahtijeva dosta truda. U maloprodaji je druga priča, oni po kilogramu imaju zaradu veću od deset KM – kaže Rašić ističući da ova godina nije bila povoljna za uzgoj ove kulture. Proljetni mraz i izrazite suše u ljetnim mjesecima znatno su umanjile prinose.

– Sa sto sadnica ubrao sam svega 120 kilograma, a da su vremenski uslovi bili povoljni imao bih više od 200 kila –  kaže Rašić.

Vlasnik preduzeća „Slav komerc“ iz Teslića, koje se bavi proizvodnjom lješnika, Veselin Savić ističe da je ove godine sa dva i po hektara zasada ubrao oko tonu lješnika koji će plasirati na tržište BiH, Crne Gore i Slovenije.

– Očišćeni lješnik po kili prodajem za osam evra, dok je neočišćeni malo iznad dva evra. Po toj cijeni sam prodavao i lani, a godinu ranije koštao je deset evra – istakao je Savić i naveo da je sadašnja cijena optimalna. Dodao je da je očekivao veći rod, ali da su mu nepovoljne klimatske promjene uništile dosta sadnica.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da iako je proizvodnja lješnika veoma unosan posao, uzgoj ove kulture u Srpskoj još nije ni izbliza iskorišćen u skladu sa mogućnostima i potrebama tržišta.

– Najveća proizvodnja skoncentrisana je na području Teslića, gdje postoji i proizvodnja sadnog materijala – istakli su u ministarstvu.

(Glas)