Vijesti 03.02.2019.

PADAVINE IZAZVALE HAOS Poplave, klizišta, zaustavljene saobraćajnice širom BiH

ČITANJE: 4 minute

Vanredna situacija usljed velikih padavina, naglog topljenja snijega i izlivanja rijeka proglašena je u Zenici i u Busovači, u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu ugroženo je više desetina objekata, u Gornjem Vakufu/Uskoplje su zbog klizišta iseljene četiri porodice, a na mnogim putnim pravcima saobraćaj je otežan.

Na području grada Zenica proglašeno je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta nakon izlivanja rijeka koje su nanijele materijalnu štetu putnoj infrastrukturi i ugrozile stambene objekte.

Služba civilne zaštite Zenice upozorila je sva fizička i pravna lica koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Bistričak, te Pepelarske i Gračaničke rijeke da iz stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja, prenose federalni mediji.

U zeničkom naselju Tetova ugroženo je 40 objekata, a mještani pomažu jedni drugima u evakuaciji. Situaciju u ovom mjestu dodatno otežava začepljen glavni kolektor kompanije “Arcelor Mital”.

Kritična situacija je i u zeničkom naselju Travnička ulica, gdje je povećan vodostaj rijeke Kočeve, koja se izlila i poplavila je stambene objekte i jedan automobil.

Alarmantna situacija je i u Bistričaku kod Zenice. Putna infrastruktura od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljena nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste usljed obilnih padavina i porasta vodostaja. Izlijevanje rijeka rezultiralo je obustavom saobraćaja na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskom kantonu.Dio sela Vukotići i Jastrebac je odsječen, a putna komunikacija, koja vodi prema ovim mjestima, u potpunosti je blokirana.

I u mjestu Čajdraš kod Zenice na nekoliko mjesta izlila se rijeka Kočeva i prijeti da poplavi stambene objekte, a slična situacija je i u Orahovici kod Zenice.

Rijeke su se izlile u nekoliko opština Srednjobosanskog kantona usljed čega je došlo do plavljenja kuća, dvorišta i poljoprivrednih površina, saopšteno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Vanredna situacija proglašena je u opštini Busovača, gdje su ugrožena područja u mjesnim zajednicama Gromiljak, Jehovac, Rauševac, Brestovsko, Bilalovac, te Potkraj.

Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak na nekoliko mjesta obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja vode. Ekipe Civilne zaštite su na terenu i preduzimaju potrebne radnje.

U opštini Novi Travnik pukla je glavna vodovodna cijev, pa je obustavljena isporuka vode za piće za grad. Vode su se izlile u više mjesnih zajednica.

U mjestu Podgradina kod Viteza pojavilo se klizište kod gradskog bazena vode za piće zbog čega je obustavljena isporuke vode za području grada.

Na području opštine Gornji Vakuf/Uskoplje četiri porodice morale su napustiti domove u selu Borova Ravan u Mjesnoj zajednici Voljevac, gdje se jutros aktiviralo veće klizište.

“Pod klizištem je nestala cijela kuća u kojoj, srećom, niko nije stanovao. Polovina druge kuće je u zemlji. Starija žena i njen sin uspjeli su izaći iz kuće, u kojoj više ne postoje uslovi za stanovanje”, rečeno je u opštinskoj Službi za civilnu zaštitu.

U opasnosti od klizišta su još dvije kuće iz koje su ljudi iseljeni.

Određenih problema imaju i stanovnici drugih gornjovakufskih naselja, gdje su nabujale rijeke i potoci izazvali izlivanje vode iz njihovih korita.

Poplave su i u Kiseljaku, a najugroženiji je centralni i sjeverni dio, odnosno šire jezgro grada i dionice koje vode prema Busovači. Odvijanje saobraćaja na pojedinim dionicama je otežano ili u potpunosti blokirano. Voda stvara velike probleme na mjestu gdje se izliva potok Rikavac, u Višnjica Polju.

Obilne kiše i jak vjetar drugi dan zadaju nevolje na području opštine Fojnica, gdje je prouzrokovana velika materijalna šteta. Vodostaj rijeka raste, ima odrona i klizišta, pa je na nekim mjestima bila i obustava saobraćaja određen period.

Načelnik opštine Sabahudin Klisura rekao je da je najalarmantnije na regionalnom putu za naselje Bakovići, Gojevići i Dusina, gdje je manji potok prouzrokovao veliko klizište koje se obrušilo na regionalni put. Ovaj put je sada prohodan, ali klizište i dalje pravi probleme.

Nedaleko od Tarčina izlio se potok Bijela rijeka, koji sada prijeti da poplavi kuće i objekte.

Kod tunela u Čelebićima došlo je do većeg odrona na magistralni put između Konjica i Jablanice, te se saobraćaj odvija jednom trakom uz povećan oprez.

Kiša je utjecala i vodopad u Jajcu. Kao i zbog situacije u ostalim gradovima i mjestima pogođenim poplavama, građani izražavaju zabrinutnost i zbog porasta razine vode ovog vodopada.

Srušen most na Ilidži

Vodena bujica srušila je novoizgrađeni pješački most na rijeci Željeznici, koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži. Ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo su na terenu.

Portal Klix prenosi da su se na mjestu događaja okupili stanovnici mjesne zajednice Vreoča, koji su zabrinuti zbog opasnosti da Željeznica probije zaštitnu ogradu i poplavi naselje.

Prilikom rušenja mosta niko nije povrijeđen.

(Srna, Klix)