Region 04.03.2021.

PAHOR DOLAZI U BIH: Proširenje EU na Zapadni Balkan važno geopolitičko pitanje

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor predvodit će državnu delegaciju koja sutra dolazi u zvaničnu posjetu BiH.

Pahor je u više navrata posjetio BiH. Jedan je od evropskih lidera koji kontinuirano i snažno podržavaju evropski put naše zemlje.

U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ uoči posjete Sarajevu Borut Pahor ponovio je svoj stav da je proširenje EU na zapadni Balkan važno geopolitičko pitanje.

Ilegalne migracije

Šta očekujete od susreta s članovima Predsjedništva BiH tokom Vaše posjete Sarajevu?

– Ovo će biti moja prva posjeta inozemstvu nakon drugog vala epidemije COVID-19, što je dokaz o tome koliku važnost pridajemo odnosima s Bosnom i Hercegovinom i situaciji u regiji.

– Razgovarat ćemo o regionalnoj saradnji, prije svega o pripremama za inicijativu Brdo-Brijuni proces, gdje namjeravam biti domaćin početkom aprila, odnosno čim to epidemiološka situacija dozvoli.

Očekujem da ćemo razgovarati o suočavaju s pandemijom COVID-19 i oporavku koji svi moramo iskoristiti za prelazak na održivi razvoj. Razgovarat ćemo o drugim izazovima s kojima se suočavaju obje zemlje, uključujući ilegalne migracije.

Slovenija ima i svoje vojnike u BiH…

– Da. U okviru posjete, zajedno s ministrom odbrane Matejom Toninom, posjetit ću pripadnike slovenske vojske u vojnoj bazi Butmir, koji djeluju u operaciji EUFOR Althea i NATO komandi Sarajevo. Naime, Slovenija će ojačati svoju prisutnost u BiH.

Kako ocjenjujete odnose dviju zemalja?

– Slovenija i Bosna i Hercegovina održavaju vrlo dobre odnose. Želio bih istaknuti izvrsnu ekonomsku suradnju, koja se prošle godine neznatno smanjila, ali vjerujemo da će se ubrzo vratiti na prethodne brojke. Također, možemo biti vrlo zadovoljni suradnjom u drugim oblastima i međuljudskim odnosima.

Tehnička pomoć

Poznata je opredijeljenost Slovenije da pomogne našoj zemlji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Šta Slovenija još može učiniti da se taj put ubrza?

– Snažno zagovaram proširenje EU na države zapadnog Balkana, radi se o geopolitičkom pitanju koje je izuzetno važno.

Naravno, zemlje koje teže postati članice EU moraju odraditi svoj dio posla, a ja lično potičem svoje kolege iz EU da ispune svoj dio. Slovenija nudi Bosni i Hercegovini političku podršku i konkretnu tehničku pomoć na putu približavanja Europskoj uniji.

Ubrzati provedbu Sporazuma o sukcesiji

Postoje li neka otvorena pitanja između BiH i Slovenije koja nisu riješena?

– Među otvorenim temama želio bih istaknuti status ITF-a, institucije koja već više od 20 godina pomaže u uklanjanju nagaznih mina, kao i žrtvama mina.

Neka pitanja na polju sukcesije su otvorena i Slovenija ohrabruje druge nasljednike da ubrzaju provedbu Sporazuma o sukcesiji.

(SB)