Region 29.11.2021.

PAHOR PORUČIO PRIŠTINI: Dogovor sa Beogradom o Zajednici srpskih opština mora se poštovati

ČITANJE: 4 minute

„Najvažnija pitanja se mogu rešiti dijalogom, a prvi uslov je poštovanje dogovorenog. Mi razumemo odluku Ustavnog Suda, ali kao treću stranu koja nije potpisnica ovog sporazuma. Ukoliko nije drugačije dogovoreno, ovaj sporazum se mora poštovati i dijalogu se uvek mora vraćati“, poručio je danas u Prištini predsednik Slovenije, Borut Pahor.

Pahorova izjava usledila je nakon obraćanja kosovske predsednice Vjose Osmani, koja je spomenula da Zajednica srpskih opština nije u skladu sa kosovskim Ustavom, kao i da Srbija nije primenila 2/3 sporazuma, prenosi portal Kossev.

Slovenački predsednik, nakon jučerašnje posete Beogradu, gde se sastao sa srpskim predsednikom, danas boravi u jednodnevnoj poseti Prištini.

On se jutros sastao sa kosovskom predsednicom, a kasnije danas će da razgovara i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ujedno je najavio i da će posetiti pripadnike kontingenta KFOR-a Slovenije.

Osmani je nakon sastanka kazala da je Kosovo zainteresovano za produbljivanje saradnje sa Slovenijom u mnogim oblastima.

„Slovenija je podržala napore Kosova za nezavisnost, kao što je podržavala Kosovo u posleratnim godinama. Zainteresovani smo za produbljivanje ove saradnje u oblasti bezbednosti, obrazovanja, zdravstva, zelene agende, kulture i mnogih drugih pitanja od zajedničkog interesa. Kosovo ima jasan put, evroatlantski put. Nema drugog puta osim Evropske unije i NATO-a, kao dva tela gde imamo državu“, kazala je na konferencij nakon razgovora Osmani prenosi Koha.

Od slovenačkog kolege, danas je zatražila da ubedi države koje ne žele da ukinu vize za građane Kosova, da to učine.

„Želim još jednom da naglasim da je vizna liberalizacija odložena i da to podriva kredibilitet EU. Ova liberalizacija mora da se desi što je pre moguće. Zbog toga se zahvaljujem Pahoru na snažnoj podršci i tražim njegovu podršku da ubedi onih nekoliko zemalja koje oklevaju u vezi sa ovim procesom“, rekao je Osmani.

Povodom dijaloga sa Beogradom, Osmani je navela da je kosovska strana bila konstruktivna, ali je utisak, prema njenim rečima, da srpska strana nije zainteresovana za postizanje sporazuma.

„Kosovo je bilo konstruktivna strana, ali naš utisak je da Srbija nije zainteresovana za postizanje sporazuma kao zakonsku obavezu. Međusobno priznavanje bi trebalo da bude u centru pažnje. Naš komšija ne želi mir na Zapadnom Balkanu i nadam se da je to EU jasno“, tvrdi Osmani.

Ponovila je i danas da, kako je kazala, Srbija „nastavlja da destabilizuje Kosovo i region“, „preko ruskih uticaja“, ali i preko „nelegalnih struktura na Severu“.

„Za borbu protiv ovih destabilizujućih tendencija potrebna nam je podrška naših prijatelja, potrebna nam je podrška Slovenije“, poručila je.

I danas je ponovila standardne optužbe koje kosovski zvaničnici iznose kada je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan – da je to „širenje srpske hegemonije“.

„U trenutku kada Srbija pokušava da igra vodeću ulogu u ovoj inicijativi, nema dobrih namera u odnosu na naš region. Drugačije bi bilo da je Srbija država koja ima za cilj mir i stabilnost i da je priznala Kosovo. Iako ima za cilj da Kosovo ulazi u inicijative kao što je njegova pokrajina, a realnost je sasvim drugačija, pošto je Kosovo nezavisna i suverena država, naravno takve inicijative ne služe interesima naše zemlje, niti regiona“, iznela je još jednom svoj stav.

Dodala je i da Srbija ni u drugim inicijativama, u kojima je ravnopravni član sa Kosovom, ne poštuje dogovore, kao primer za to navela je Berlinski proces.

Podrška i za “Otvoreni Balkan”

Slovenački predsednik danas je u Prištini poručio ono što je i prethodnog dana preneo srpskom predsedniku u Beogradu.

Strane moraju da poštuju i primene ono što je već dogovoreno i potpisano – poručio je Pahor.

Dodao je i da dijalog Beograda i Prištine treba da bude korak dalje ka rešavanju pitanja nestalih osoba.

Pahor se ujedno založio za liberalizaciju viznog režima za Kosovu.

Za razliku od Osmani Pahor je danas u Prištini rekao da podržava inicijativu Otvoreni Balkan, ali i da je primetio da ta ideja nije naišla na odobravanje svih iz EU, što je prethodnog dana rekao i u Beogradu.

Takođe ocenjuje da Otvoreni Balkan nije alternativa proširivanju EU za region.

Predsednik Slovenije juče je boravio u Beogradu, gde se sastao sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem.

On se založio za brzo učlanjenje regiona u EU i kazao da se, ukoliko do toga dođe, u regionu ne bi više govorilo o promeni granica i da ne bi dolazilo do „povećanja nacionalizma“.

Ujedno je prokomentariosao navode kosovskog premijera o ujedinjenju sa Albanijom.

„Izjave o promeni granica ugrožavaju mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu i to važi za sve koji se u poslednje vreme služe takvim izjavama“, poručio je na konferenciji sa predsednikom Srbije Borut Pahor.

Izneo je ocenu da je dijalog u zastoju i pozvao strane da primene sve ono što je prethodno dogovoreno u Briselu.

(SB)

Oznake: Borut Pahor