Region 28.11.2021.

PAHOR SA VUČIĆEM: Zabrinut zbog stanja u regionu, brzo širenje EU na Balkan najbolji odgovor

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na zapadnom Balkanu, a naročito u posljednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspješnim širenjem na zapadni Balkan.

Pahor je istakao da bi to bilo odlučujuće za mir i bezbjednost, kao i blagostanje ljudi na zapadnom Balkanu, prenose agencije.

– Ne mogu da ne budem zabrinut za situaciju u zemljama Zapadnog Balkana, gdje se produbljava nepovjerenje među liderima što je prijetnja miru i bezbjednosti na ovim prostorima – istakao je.

Pahor je rekao da će lično učiniti sve da se proces priključenja zemalja Zapadnog Balkana nastavi i ubrza.

– Na bilateralnom i multilateralnom nivou posljednjih godina je došlo do produbljivanja nepovjerenja, što je direktna prijetnja miru i bezbjednosti – rekao je Pahor.

Kao neko ko je 30 godina mogao da prati razvoj situacije u regionu i 15 godina u Evropskoj uniji učiniće, ističe, sve da se Evropska unija ozbiljnije suprotstavi svim opasnostima na ovom području.

– Učiniću sve što je u mojoj moći da se taj proces priključenja nastavi ne samo kada je ijreč o pitanjima reformi, bilateralnim i multilateralnim odnosima… Jer ovdje nije pitanje kvaliteta života, već o prijetnji miru i bezbjednosti u regionu – naveo je Pahor.

Zahvalio je Vučiću za razgovor i što je spomenuo slovenačke vojnike na Kosovu i Metohiji.

– Sutra ću ih posjetiti – rekao je Pahor i dodao da će se tokom posjete Kosmetu založiti kod sagovornika da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

Pahor je rekao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine da bi ga trebalo nastaviti.

Slovenija je veliki zagovornik tog dijaloga i još uvijek ga podržava, kazao je on i istakao da zastoj u dijalogu ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu niti EU.

– Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu – poručio je Pahor.

(SB)

Oznake: Borut Pahor