Vijesti 13.05.2016.

Pak: Svake demonstracije su dobre kao izraz volje naroda

ČITANJE: 2 minute
doris-pak
Dugogodišnji izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak smatra da su demonstracije koje su najavljene za sutra u Republici Srpskoj dobar način da se ukaže na ono što nije valjano urađeno.

Povodom najava sutrašnjih mitinga u Banjaluci, Pak, koja je članica njemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske Unije, ali i predsjednica Asocijacije žena Evropske narodne partije (EPP), kaže da su svake demonstracije, kao izraz volje naroda, dobre i da za njih u Republici Srpskoj “svakako ima dovoljno razloga”.

“Narod mora predsjedniku Dodiku i vlastima u RS da kaže, na miran način, ono što smatra da nije dobro urađeno. Nadam se da će i Dodik, ali i Narodna skupština Republike Srpske razumjeti poruku”, navodi Pak.

Ona je u izjavi za Agenciju Tanjug naglasila da je vrlo bitno da tokom mitinga ne dođe ni do kakvog oblika nasilja, koje bi, prema njenim riječima moglo da bude izazvano “od strane drugih”.

“Tu prvenstveno mislim na one koji ne žele demonstracije. Takve stvari se dešavaju. Demonstracije su dobar način demokratskog izražavanja, ali bez miješanja spolja. Tu leži opasnost”, poručila je Pak.

U razgovoru za Agenciju Tanjug ona je odbacila mogućnost da sutrašnji skupovi u Banjaluci mogu da destabilizuju situaciju u RS, BiH ili širem regionu.

“Demonstracije nisu rat. One su izraz nepovjerenja u nešto što nije dobro urađeno. Mora da se čuje takav glas i nadam se to razumije vlast Republike Srpske. Smatram da neće imati drugog i šireg uticaja”, objašanjava Pak.

Poziv premijera Srbije Aleksandara Vučića na mirne demonstracije i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj, Doris Pak ocjenjuje kao pametan potez i apleuje na ostale lidere u regionu da učine isto:

“Vučić je dovoljno pametan. On je premijer druge države i nema šta da radi sa BiH, čak ni Republikom Srpskom, kao dijelom BiH. On ne treba da interveniše, već da, kao i ja, zatraži mirne demonstracije koje bi protekle bez problema. Za tako nešto molim njega, kao i druge lidere u regionu”, zaključila je Pak.

(Agencije)