Vijesti 25.12.2022.

Paketi pomoći za najugroženije izbjegličke porodice (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević i predstavnici republičkog Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske podijelili su danas 12 paketa humanitarne pomoći za najugroženije izbjegličke porodice iz Hrvatske i Federacije BiH.

Kovačević je novinarima izjavio da je Gradska uprava ponovo podržala rad ovog udruženja u pomoći socijalno ugroženim porodicima iz ovih kategorija.

On je naveo da su na ovaj način željeli da pokažu da nisu zaboravili na Srbe koji su izbjegli iz Hrvatske, te dodao da će nastaviti da ih pomažu.

“Tamo su obespravljeni i mi ne smijemo pokazati da smo ih mi zaboravili”, rekao je Kovačević.

Sekretar Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Slobodan Peulić izjavio je da su uz pomoć Gradske uprave Prijedor i dva udruženja prikupili pomoć koju su danas podijelili najugroženijim izbjegličkim porodicama.

“Mnogi od raseljenih Srba teško žive i još pokušavaju ostvariti svoja prava u Hrvatskoj, ističu u Republičkom udruženju radnika i invalida rada iz Hrvatske. Naše udruženje nastoji pomoći takvim slučajevima. Mnoge porodice još nisu uspjele da vrate svoju imovinu i čekaju sudski epilog”, rekao je Peulić.

Među onima kojima su danas uručeni paketi pomoći je i Radmila Čolić iz Starog voćnjaka koja živi sa sinom i dva unuka, a jedina primanja im je skromna plata sina Milana, radnika na održavanju čistoće.

“Svaka pomoć je dobrodošla jer se danas teško živi, nema dovoljno ni za lijekove, a kamoli šta drugo”, rekla je Radmila čija je porodica izbjegla iz Hrvatske 1991. godine.

Milorad Novaković izbjegao je iz sela Bojište, opština Sanski Most, živi od 80 KM i paket će mu pomoći da, kako je rekao, privemeno zaboravi na neimaštinu.

“Živim kako živim, da mi je dobro, nije, ali je opet bolje jer nešto mogu i da zaradim za razliku od drugih”, rekao je Novaković.

Osim Grada Prijedora, nabavku paketa podržao je Crveni krst, prijedorsko udruženje “Hleb života” te dva neformalna udruženja i organizacije, a pored naselja Stari voćnjak, poklon pakete su dobile i socijalno ugrožene porodice u Marinima, Kamičanima i Rasavcima.

(Z.M/Srna)